Кардиолог разкри най-лесните начини за сваляне на високия холестерол

31528
Кардиолог разкри най-лесните начини за сваляне на високия холестерол
Снимка: iStock

Холестеролът е вещество, което представлява структурна комбинация от мазнини и стероиди. В човешкото тяло той играе важна роля, тъй като е строителен материал за клетъчните мембрани и хормоните. Около 80% от него се образува в черния дроб и само 20% влизат в тялото с храна (месо, риба, млечни продукти). За нормалното функциониране на тялото ни е необходимо малко количество от това вещество, докато неговият излишък често води до развитие на атеросклероза (образуване на плаки по стените на артериите), което е причина за развитието на заболявания като ангина пекторис , миокарден инфаркт и инсулт.

Интелигентният избор на храна може да бъде оръжие срещу високите нива на мазнини в кръвта.

Храни, които трябва и не трябва да се ядат за сваляне на холестерола

"Когато ядем твърде много храни с високо съдържание на наситени и трансмазнини, ние повишаваме нивото на "лошия" холестерол. При такава диета нашата сърдечно-съдова система страда", казва кардиологът Олег Варфоломеев. Той посъветва да се намали консумацията на тлъсто месо, мазни млечни продукти, пържени храни и печива.

Свалят холестерола и вдигат хемоглобина - топ 8 на плодовете и зеленчуците, които да ядете през юли

Според лекаря диетата за понижаване на липидите не се отнася за храни, които трябва да се избягват, но и за такива, които трябва да бъдат включени в нея. На първо място той съветва да се консумират повече разтворими фибри. Добрите източници на тези хранителни вещества включват ябълки, портокали, горски плодове, броколи, моркови и брюкселско зеле, бобови растения, пълнозърнести храни и ядки.

Омега-3 мастните киселини се крият в мазната риба, ядките и семената. Поне една порция на седмица мазна риба като сьомга, скумрия, сардини или риба тон ще помогне за понижаване на  високите холестеролни нива и ще намали риска от сърдечни заболявания.

Повишаването на нивата на този показател (хиперхолестеролемия) и нарушението на съотношението на LDL и LDL (дислипидемия) може да бъде резултат от недохранване, заседнал начин на живот, затлъстяване, лоши навици (алкохол, тютюнопушене). Хиперхолестеролемия се наблюдава и при ендокринни заболявания (хипотиреоидизъм, неконтролиран захарен диабет, изолиран дефицит на соматотропен хормон и др.), както и при чернодробни заболявания. Заболяването може да бъде наследствено.

холестерол

За различните категории хора има различни целеви стойности за мазнини в кръвта. При хора, които не страдат от сърдечно-съдови заболявания, идеалното ниво е 5-5,5 mmol / l, по-високите цифри изискват допълнителни изследвания (кръвен тест за липидния спектър, кръвен тест за тиреоидни хормони и тироид-стимулиращ хормон, ултразвук на каротидните артерии). При хора с вече диагностицирани заболявания на сърдечно-съдовата система, причинени от атеросклероза (ангина пекторис, инфаркт на миокарда, инсулт), нивото на липопротеините трябва да бъде значително по-ниско (то се определят от лекуващия лекар за всеки отделен случай).

Още: Лекар: За бързо сваляне на холестерола яжте 1 от тези 5 храни на закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com