Кисело мляко - как влияе на кръвната захар

68482
Кисело мляко - как влияе на кръвната захар
Снимка: iStock

Натуралното кисело мляко е една от най-полезни храни, но какво влияние оказва консумацията му върху нивата на кръвната захар. Отговорът на този въпрос вълнува не само диабетиците, но и хората с преддиабет и метаболитни нарушения.

Как киселото влияе на захарта?

Според учени консумацията на натурален млечно –кисел продукт с масленост от 2% до 5% може да помогне за понижаване на нивата на глюкоза на гладно при хора на средна възраст и по-възрастни с преддиабет. За това пише изданието Medicalxpress. 

Кисело мляко: По кое време на деня е най-добре да се яде?

В проучването са участвали доброволци с преддиабет на възраст от 45 до 75 години. Участниците са били разделени на две групи. Първата група е консумирала около 500 грама от млечно-киселия продукт с нормална масленост всеки ден, докато втората група е консумирала само нискомаслен продукт.

Резултатите установяват, че в групата, която е консумирала пълномаслен продукт нивото на глюкозата на гладно е спаднало до средно 97,7 милиграма на децилитър. Тази стойност е в нормалните граници.

Проучването за пореден път показа, че млечните продукти със средно и високо съдържание на мазнини могат да имат положителен ефект върху кръвните нива на глюкозата и върху организма като цяло.

Освен живи култури от млечнокисели бактерии, коментираният млечно-кисел продукт съдържа: калций, животински протеини, калий, цинк, фосфор, желязо, витамини от група В. Например две чаши от продукта съдържат 450 mg калций, което е половината от препоръчителния дневен прием калций за дете и приблизително 30-40% от нормата за възрастни.

Също толкова важен факт е, че този продукт практически не предизвиква алергична реакция към лактозата; освен това с течение на времето помага за смилането на лактозата от други млечни продукти. Поради факта, че в този продукт мазнините варират от 0,5-10%, а масовата част на протеините достига 3,2%, той е считан за приятна и здравословна закуска от хората, които се стремят да поддържат младостта и фигурата си.

Ако този млечно-кисел продукт е приготвен по традиционен начин от сурово мляко, което може да бъде замърсено с бактерии, като Salmonella, E. coli, Campylobacter, Listeria, Brucella, които попадайки в човешкото тяло, причиняват сериозни заболявания, включително смърт. Ето защо, когато избирате млечно-киселата храна, е по-добре да дадете предпочитание на индустриално преработените варианти, които имат цялостна опаковка и етикетиране, отговарящи на всички изисквания, допълва още изданието.

Още: Кисело мляко - ендокринолог разкри какво ще се случи с тялото ви, ако ядете всеки ден по 1 кофичка

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com