Кога е най-добре да се пие вода според кардиолозите

74685
Кога е най-добре да се пие вода според кардиолозите
Снимка: iStock

Напоследък твърдението, че трябва да консумираме възможно повече вода, става все по-актуално. Всъщност всеки лекар препоръчва максимум 2-3 литра вода на ден, в зависимост от климата, в който живеете, физическата ви активност и вашето тегло. Превишаването на това количество се отразява негативно на бъбреците.

Но ако не пиете достатъчно вода, то рано или късно ще се сблъскате със симптомите на дехидратация - главоболие, умора, разсеяност. Хроничната дехидратация може да доведе до дисбаланс на солта и водата, запек и камъни в бъбреците. Но най-важното е не колко вода да пием, а по кое време на деня го правим, пише руското издание Лента.

Ето и най-добрият момент за това от гледна точка на кардиолозите:

1. Вода след ставане от сън

Изпийте първите 2 чаши вода веднага след като се събудите - това ще помогне да "стартирате" буквално всички вътрешни органи.

Лекар разкри кога НЕ трябва да се пие вода

2. Вода преди хранене

Винаги трябва да се пие една чаша вода 30 минути преди хранене. Това ще помогне за ускоряване на метаболизма и подобряване на работата на храносмилателните органи като цяло.

3. Вода по време/след хранене

Митът, че не можете да пиете по време на хранене и/или веднага след него, няма научна основа. Напротив, тялото ви се нуждае от вода, за да смила и абсорбира храната. Това подобрява транспортирането на храната през хранопровода до стомаха, помага за смилането на големи парчета храна и улеснява достъпа на ензими и киселини до храната. 

4. Вода преди къпане

Пийте 1 чаша вода преди вана. Това ще ви помогне да намалите кръвното си налягане и да се насладите на ваната.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всяка сутрин пиете вода с мед на гладно

5. Вода преди лягане

Една чаша вода непосредствено преди лягане не само ви позволява да спите по-добре, но и намалява натоварването на сърцето. Ако си създадете такъв навик всеки ден, рискът от инфаркт по време на сън ще намалее с 95%. Между другото, друг плюс на този навик е способността да се предотвратяват крампи на краката през нощта.

6. Вода за настроение

Ако се чувствате зле, пийте вода. Проучване на университета в Кънектикът потвърждава, че адекватният прием на течности води до подобряване на настроението. Изследователите са тествали не само ефекта на водата, но и упражненията и кофеина, като са взели предвид променливи като заболявания, приемани лекарства, алкохол и семейна медицинска история.

Самото изследване е проведено върху жени, така че за да се намали влиянието на колебанията на хормоналните нива, участниците са приемали орални контрацептиви. В резултат на това е установено, че водата подобрява настроението повече от кафето и упражненията, като помага за намаляване на нивата на стрес, депресия и объркване.

Този симптом при пиенето на вода издава диабет

За съжаление, проучването не е взело предвид психологическите характеристики на тези жени, но е статистически значимо и ни позволява да се направи заключението, че пиенето на чаша вода никога не би могло да навреди на настроението.

7. Вода по време на тренировка

Не забравяйте да пиете вода, докато тренирате. Ако не го направите, тогава ефективността на тренировката ще намалее наполовина, тъй като тялото не попълва течността, загубена по време на изпотяване. Не забравяйте, че мускулите, както и цялото тяло, съдържат огромно количество течност.

При интензивни тренировки във фитнеса винаги трябва да имате бутилка вода (0,5-1 литър) със себе си и да пиете по малко от нея на всеки 10-15 минути. Изключение от това правило е йогата. Ако се занимавате с този вид уелнес практика, тогава трябва да изпиете чаша вода 30 минути преди началото на часовете. След като завършите упражненията, можете да пиете вода не по-рано от половин час.

Пийте всеки ден вода с оцет и вижте какво ще се случи с тялото ви

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com