Кога се пие цинк - сутрин или вечер?

23430
Кога се пие цинк - сутрин или вечер?
Снимка: iStock

Цинкът е първостепенен минерал за здравословното състояние на човек поради обстоятелството, че влиза в състава на повече от 300 ензима и участва в образуването на протеини, поддържа функциите на мозъка и имунната система и подобрява заздравяването на рани.

Д-р Татяна Занин разказва по този въпрос следното:

Цинкът допринася ползи като описаните по-долу.

Още: Помага ли цинкът при алергии?

1. Укрепва имунната система

Развива и поддържа функциите на интерлевкините, макрофагите и Т- и В-лимфоцитите - клетките, които предпазват организма от вируси, бактерии и гъбички.

2. Помага за предотвратяване на диабет

Цинкът участва в производството, съхранението и освобождаването на инсулин - хормонът, който балансира кръвната захар, помагайки за предотвратяване на инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Още: Какви са симптомите на дефицит на цинк и колко е опасно?

3. Подобрява заздравяването на рани

Улеснява зарастването на хирургични рани и такива по диабетно стъпало; на малки ранички и язви по краката на хора с неконтролиран диабет, като така предотвратява инфекции.

4. Поддържа здравето на кожата

Цинкът стабилизира кожата, тъй като се бори с излишните свободни радикали в организма, които увреждат здравите кожни клетки. Така предотвратява преждевременното стареене. Цинкът подобрява свързването на колаген с кожата - протеинът, който осигурява нейната стегнатост и еластичност.

Още: Помогнете на имунната си система: 7 храни с високо съдържание на цинк

5. Увеличава мускулната маса

Цинкът участва в производството на тестостерон - хормонът, който стимулира енергичността и физическата сила. Поддържа и увеличава мускулната маса при мъжете и жените.

6. Подобрява паметта

Цинкът поддържа когнитивните функции. Освен, че предпазва клетките на нервната система от свободните радикали, той подобрява паметта, вниманието, концентрацията и процеса на учене.

Още: Как да получите цинк без добавки?

7. Помага за лечение на пъпки

Тъй като има противовъзпалителни свойства, цинкът помага при лечението и заздравяването на пъпки. Може да бъде препоръчан като допълнение към лечението на акне.

8. Помага за развитието на бебето

Цинкът се използва от организма във фазите на бърз растеж - което е важно за формирането и развитието на бебето по време на бременност, както и за растежа на деца и юноши.

Още: Безопасно ли е да приемате добавки с мед и цинк заедно?

9. Укрепява косата

Цинкът има структурна функция за растежа, развитието и възстановяването на косата, като я укрепява и предотвратява косопада.

Храни-източници на цинк

Хранителните източници на цинк са предимно тези от животински произход - стриди, говеждо месо, морски дарове, субпродукти (карантии) като черен дроб и сърце. Някои храни от растителен произход, които също съдържат цинк, са ядки, пълнозърнести храни и бобови растения.

Недостиг на цинк

Дефицитът на цинк може да възникне поради ниска консумация на храни от животински произход и в някои етапи от живота, когато нуждите от цинк са по-големи - бременност, кърмене, детство и юношество.

Недостиг на цинк може да възникне и при изгаряния, болест на Крон, бариатрична хирургия, бъбречно заболяване, интензивна или продължителна диария.

Дефицитът на цинк може да доведе до симптоми от рода на трудно зарастване на рани, загуба на апетит, диария, загуба на мускулна маса, косопад, промени във вкуса или мириса.

Излишък от цинк

Излишният цинк чрез храна е рядко явление и като цяло не причинява здравословни проблеми. Но консумирането на повече от 4 грама добавки с цинк може да причини гадене, повръщане, диария, треска, главоболие, болки в стомаха и сънливост, например. Излишъкът от добавки с цинк намалява и усвояването на минералите желязо и мед.

Кога е най-доброто време за прием на цинк?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Но все пак, общоприето е, че перфектното време за прием на цинк е в почивките между храненията, тъй като определени храни намаляват усвояването му. За да се постигнат желаните ефекти, обикновено цинк се приема сутрин, един час преди закуската; или два часа след пиене на кафе, тъй като напитката пречи на минерала да се усвои напълно.

Източник: Tuasaude

Внимание! Тази статия предоставя само общи сведения. В никакъв случай не прилагайте самолекуване и задължително се допитвайте до лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com