Как да получите цинк без добавки?

8176
Как да получите цинк без добавки?
Снимка: iStock

Цинкът е основен минерал, който играе ключова роля в различни физиологични функции в човешкото тяло. Набавянето на достатъчно количество цинк чрез храната е от съществено значение за поддържане на цялостното здраве и благополучие. Ето ръководство за това как да си осигурите достатъчно цинк:

Хранителни източници

Най-естественият начин за получаване на цинк е чрез храната. Богатите на цинк храни включват разнообразни варианти като месо, морски дарове, млечни продукти, ядки, семена и пълнозърнести храни. Някои отлични източници на цинк включват говеждо, свинско и пилешко месо, стриди, раци, омари, млечни продукти като кисело мляко и сирене, както и бобови растения като нахут и леща.

Месо и морски дарове

Червеното месо, особено говеждото и агнешкото, е значителен източник на цинк. Морските дарове, особено ракообразните като стриди, раци и омари, съдържат големи количества цинк. Включването на разнообразни източници на протеини в диетата ви може да допринесе значително за задоволяване на нуждите ви от цинк.

Как да разберем дали имаме дефицит на цинк?

Ядки и семена

Ядките и семената, като тиквени семки, кашу и бадеми, са добри растителни източници на цинк. Включването им в закуски или ястия може да бъде вкусен и удобен начин да увеличите приема на цинк.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни като пшеница, ориз и киноа също съдържат цинк. Изборът на пълнозърнести продукти вместо рафинирани зърнени храни може да осигури допълнителни хранителни ползи заедно с основни минерали като цинк.

Млечни продукти

Млечните продукти, включително млякото, сиренето и киселото мляко, са добър източник на цинк. Тези продукти не само допринасят за приема на цинк, но и осигуряват основни хранителни вещества като калций и витамин D.

Зеленчуци

Макар че зеленчуците обикновено съдържат по-малко цинк в сравнение с животинските продукти, някои зеленчуци все пак могат да допринесат за общия ви прием на цинк. Спанакът, зелето и гъбите са примери за зеленчуци, които съдържат скромни количества цинк.

Хранителни добавки

В някои случаи може да се окаже трудно да се задоволят нуждите от цинк само чрез храната. В такива случаи може да се помисли за прием на цинкови добавки. Изключително важно е обаче да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете прием на каквито и да било добавки, за да се уверите, че те са необходими и безопасни.

Ако имате дефицит на цинк – тези 2 признака го издават

Балансирано хранене

Поддържането на добре балансирана диета, включваща разнообразни храни от различни групи, е от ключово значение за набавянето на достатъчно цинк. Разнообразието гарантира, че получавате не само достатъчно количество цинк, но и други основни хранителни вещества, които действат синергично за цялостното здраве.

Методи на готвене

Някои методи на готвене могат да повлияят на съдържанието на цинк в храните. Например накисването, покълването и ферментирането на зърнени и бобови култури може да увеличи бионаличността на цинка. Готвенето на животински продукти без прекомерна топлина и избягването на продължително варене на храни може да помогне за запазване на съдържанието на цинк.

Набавянето на достатъчно цинк включва внимателен избор в ежедневната ви диета. Чрез включването на разнообразни храни, богати на цинк, можете да подпомогнете функциите на тялото си и да насърчите оптималното му здраве. Винаги се консултирайте със здравен специалист за индивидуални съвети, основани на вашите индивидуални нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com