Безопасно ли е да приемате добавки с мед и цинк заедно?

3636
Безопасно ли е да приемате добавки с мед и цинк заедно?
Снимка: iStock

Медта и цинкът са основни минерали, които играят жизненоважна роля в различни физиологични процеси в човешкото тяло. Те са необходими за правилния растеж, развитие и поддържане на добро здраве. Въпреки че всеки от тези минерали предлага различни ползи, често възниква въпросът: трябва ли да приемате добавки с мед и цинк заедно?

Медта и цинкът често се намират в баланс в рамките на здравословното хранене. Препоръчителната хранителна доза (ПДД) за медта обикновено е по-ниска от тази за цинка, като първата обикновено варира от 0,7 до 0,9 милиграма на ден за възрастни, а втората - около 8 до 11 милиграма на ден. Балансът на тези два минерала е от съществено значение, тъй като те често се конкурират за усвояване в организма. Поради това съвместното приемане на добавки с мед и цинк трябва да се извършва с повишено внимание.

Ако имате дефицит на цинк – тези 2 признака го издават

Дисбалансът в нивата на медта и цинка може да доведе до здравословни проблеми. Излишъкът на цинк може да попречи на усвояването на медта, което потенциално може да доведе до недостиг на мед, който може да се прояви като анемия, проблеми с костите и съединителната тъкан и нарушена имунна функция. От друга страна, прекомерният прием на мед може да доведе до недостиг на цинк и да засегне различни телесни функции, включително имунната система, заздравяването на рани и растежа.

Идеалният подход е да се гарантира, че приемате адекватно и балансирано количество от двата минерала чрез храната си. Храни като червено месо, ядки, семена и пълнозърнести храни съдържат мед и цинк в подходящи пропорции. Поддържането на разнообразна и пълноценна диета може да ви помогне да постигнете правилния баланс по естествен начин.

Какво се случва с тялото ви, когато приемате цинк?

При определени обстоятелства обаче, като например ограничения в храненето или специфични медицински състояния, може да се наложи прием на хранителни добавки. В такива случаи е препоръчително да се консултирате с медицински специалист, за да определите подходящите дози и комбинации от медни и цинкови добавки. Той може да ви насочи, за да гарантирате, че поддържате необходимото равновесие между тези два минерала.

Въпреки че медта и цинкът са основни минерали с различни ползи за здравето, от решаващо значение е да се поддържа подходящ баланс между тях. Решението за съвместен прием на добавки с мед и цинк трябва да се взема внимателно и с професионални насоки. Претоварването с единия минерал за сметка на другия може да доведе до здравословни усложнения. За да оптимизирате здравето си, се съсредоточете върху балансирана диета и се консултирайте с доставчик на здравни услуги, ако смятате, че е необходимо да приемате добавки за решаване на специфични здравословни проблеми или ограничения в храненето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com