Кои са консервантите, които всеки трябва да избягва?

2075
Кои са консервантите, които всеки трябва да избягва?
Снимка: pixabay.com

Консервантите играят ключова роля за удължаване на срока на годност на хранителните продукти, за предотвратяване на развалянето им и за поддържане на тяхното качество. Въпреки това не всички консерванти са еднакви и има нарастваща загриженост за потенциалните рискове за здравето, свързани с някои от тях.

От съществено значение за потребителите е да са наясно с консервантите, които могат да имат неблагоприятно въздействие върху здравето. Ето някои консерванти, които според много експерти хората трябва да избягват:

  • BHA (бутилиран хидроксианизол) и BHT (бутилиран хидрокситолуен): Тези синтетични антиоксиданти обикновено се използват за предотвратяване на окисляването на мазнините и маслата в преработените храни. Въпреки че FDA счита, че като цяло те са безопасни за консумация, някои проучвания ги свързват с потенциални здравословни проблеми, включително рак. В резултат на това много хора, които се грижат за здравето си, предпочитат да ограничат приема на продукти, съдържащи BHA и BHT.
  • Натриев нитрат и натриев нитрит: Тези консерванти често се срещат в преработени меса като бекон, хотдог и деликатеси, за да предотвратят развитието на бактерии и да запазят цвета на месото. Когато обаче са изложени на висока температура по време на готвене, те могат да образуват нитрозамини, които са потенциални канцерогени. Консумацията на прекомерни количества преработени меса с тези консерванти се свързва с повишен риск от някои видове рак.
  • MSG (мононатриев глутамат): Натриев глутамат (MSG) често се използва за подобряване на вкуса на пикантни ястия и е усилвател на вкуса, който често се среща в преработени храни, супи и ястия в ресторанти. Въпреки че FDA класифицира MSG като безопасен за повечето хора, някои хора могат да изпитат симптоми като главоболие, гадене и болки в гърдите, известни като "синдром на китайския ресторант". Препоръчително е чувствителните към натриев глутамат да следят приема му и да избират храни без добавен натриев глутамат.
  • Сулфити: Сулфитите се използват често в сушени плодове, вино и някои преработени храни, за да предотвратят обезцветяването и развитието на микроорганизми. При някои хора обаче сулфитите могат да предизвикат алергични реакции, особено при тези с астма. Симптомите могат да включват затруднено дишане, стягане в гърдите, а в тежки случаи и анафилаксия. Етикетите на храните често посочват наличието на сулфити, което позволява на чувствителните хора да направят информиран избор.
  • Пропилпарабен и бутилпарабен: Това са синтетични консерванти, които често се използват в козметиката и продуктите за лична хигиена. Те обаче могат да бъдат открити и в някои преработени храни. Парабените могат да имитират естроген в организма и съществуват опасения за потенциалната им роля в хормоналните смущения и връзката им с някои видове рак. В резултат на това някои хора предпочитат да избягват продукти, съдържащи тези консерванти.

Още: Какво се случва в тялото, ако спрете да ядете преработени храни?

Въпреки че консервантите са от съществено значение за поддържане на свежестта и безопасността на хранителните продукти, е добре потребителите да се съобразяват с потенциалните последици за здравето, свързани с някои консерванти. Четенето на етикетите на хранителните продукти, избирането на пресни и минимално преработени храни и информирането за потенциалните рискове могат да дадат възможност на хората да направят по-здравословен избор за себе си и своите семейства.

Източник: Healthline

Вредни ли са наистина Е-тата в храните?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

По колко ябълки могат да се ядат при диабет

Не комбинирайте тези 8 храни с яйца или закуската ще се превърне в отрова

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат банани

Как краката издават висок холестерол - 6 симптома, които трябва да знаете

С колко се вдига холестеролът, след като изядете 1 яйце

Колко кисело мляко може да се яде на ден

Инфекция на пикочните пътища при бременност може да е опасна за бебето: Ето как да се предпазите

4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Коя храна е функционална и как тя може да ни помогне

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com