Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой популярен плод може да е наистина опасен за здравето ни?

29 февруари 2024, 09:26 часа

Обичате ли да похапвате плодове? Кой е любимият ви плод? Сигурни сме, че са минимум няколко. Малко са хората, които твърдо завяват, че не обичат плодове и не ги включват в менюто си.

Добрата новина е, че живеем във времена, които ни позволяват целогодишно да похапваме любимите си плодове. Разбира се, най-добре е да поднасяме на организма си сезонни такива. От тях можем да извлечем най-много ползи – витамини, минерали и други полезни вещества.

Замисляли ли сте се някога дали наистина съществува плод, който може да се окаже опасен за здравето ни? Истината е, че има такъв,  сочен за потенциално опасен. Става въпрос за любимия ни грейпфрут.

Още: Сок от грейпфрут - как влияе на холестерола и кръвната захар

Защо грейпфрутът е считан за опасен плод?

Мнозина лекари са на мнение, че популярният плод не гори мазнини, както се смята. Това се дължи на голямото количество вода, съдържащо се в грейпфрута.

Диетолози смятат, че горчивият плод дразни лигавицата и има способността да затрудни лечението на възпалителните заболявания.

В грейпфрута се съдържат химикали, които влияели върху ензимите в червата, намалявайки ефекта на лекарствата върху тялото.

Още: Това са най-добрите плодове за детоксикация на черния дроб

Твърди се, че ако човек консумира много голямо количество грейпфрути, това може да доведе до по-сериозни странични ефекти.

Дали обаче наистина е така, няма как да сме сигурни. Едно е ясно – ако похапваме грейпфрути в умерени количества, едва ли би се стигнало до неприятна развръзка.

Статията има информативна цел и не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене.

Кой сок е най-добър за ниско кръвно?

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес