Колко време след приема на лекарството за кръвно има ефект?

87005
Колко време след приема на лекарството за кръвно има ефект?
Снимка: iStock

Високото кръвно налягане, известно като хипертония, засяга значима част от хората в активна възраст. Що се отнася до златните години, повечето възрастни хора страдат ежедневно от високо кръвно. Оставено без лечение и без предприемане на адекватни мерки, високото кръвно налягане създава опасност от сърдечно-съдови инциденти, инсулт,общо влошено здравословно състояние, тежки симптоми, нарушаващи качеството на живот, инвалидизация и дори смърт. За да се избегнат усложненията от високото кръвно налягане, хипертониците приемат медикаменти ежедневно за това свое хронично заболяване.

Когато кръвното налягане надхвърли сериозно нормалните граници, както и при хипертонична криза, пациентите и техните близки живо се вълнуват колко време след приема на лекарството за кръвно могат да очакват резултат. Тази информация е от ключово значение за страдащите от хипертония, тъй като чрез нея могат да преценят дали имат нужда от допълнителна доза, или от лекарска помощ, ако е изминало достатъчно време от приема на медикамента, а кръвното налягане не се е нормализирало.

Стрес и високо кръвно налягане - каква е връзката?

Колко време след приема на лекарството за кръвно може да очаквате ефекта му?

За жалост на този важен въпрос няма еднозначен и едноцифрен отговор от рода на: „след Х часа, минути“. Този факт е лесен за обяснение. Различните лекарства за сваляне на кръвното налягане действат по различен начин и е необходимо различно време, за да подействат и донесат облекчение на пациента. Нещо повече – възможно е изобщо да не подействат в следните случаи:

- неправилно подбрани са,

- не е уцелена правилната доза и се приема количество от лекарството, което е крайно недостатъчно, като този случай се наблюдава както пълна неефективност на медикамента, така и забавено въздействие,

- броят на лекарствата, приемани заедно и комбинацията между тях – има лекарства, които комбинирани заедно правят чудеса и оказват бързо и ефективно влияние върху кръвното налягане, както и комбинации, които са забранени или опасни,

- общото здравословно състояние на пациента, възрастта и останалите му хронични заболявания, ако има такива,

Учени: Пийте тази напитка и до 6 часа ще свалите високото кръвно

- самият медикамент, като следва да се има предвид, че съществуват лекарства с бърз ефект, които са предназначени за спешен прием, както и такива, при които ефектът е дългосрочен, но се изисква продължителен прием с месеци или по-дълго, за да се прояви,

- часът от денонощието, в който се приема медикаментът – доказано е, че той е от съществено значение и че хапчето за кръвно се приема в точно определено време и т.н.

Още по-любопитен е фактът, че някои пациенти след първото измерване на налягането и отчитането на високо кръвно, се притесняват, изпадат в паника, която води до по-високи показатели при повторно измерване, дори да са приели вече след първото измерване медикаментите си.

Високо кръвно налягане? Решението е много просто - яжте това всеки ден

При опитите да се установи колко време след приема на лекарството за кръвно има ефект става явно и че някои пациенти не измерват правилно налягането си и така се създава фалшивото  усещане, че хапчетата не са подействали, че кръвното е още по-високо, отколкото е реално. Ето защо е важно преди повторното измерване на налягането след прием на медикамент пациентът да е в покой за известно време, да е спокоен и да се следват стриктно правилата и изискванията за измерване на налягането, за да не бъдат отчетени фалшиво високи резултати. 

Всички тези ситуации са опасни, защото могат да доведат до поява на усложнения от високото кръвно налягане или обратното – до прием на още дози и до рязък спад на налягането с всички, произтичащи от това опасности. Ето защо е важно, когато на дневен ред е въпросът колко време след приема на лекарството за кръвно има ефект, да се подходи отговорно и с повишено внимание, да се приемат медикаменти, предписани от специалист, който е дал насоки приблизително колко минути или часове след приема да се очаква ефектът, както и кое е подходящото лекарство за конкретния пациент. В случай, че пациентът има твърде високо кръвно налягане, представляващо риск за живота му, следва да се търси спешна помощ, а не да се очаква да подейства медикаментът.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com