Край на инжекциите за диабетици: Готвят алтернатива с шоколад

39605
Край на инжекциите за диабетици: Готвят алтернатива с шоколад
Снимка: iStock/Guliver

Учени са разработили начин за осигуряване на инсулин през устата, чрез капсула или шоколад без захар, и е успешно тестван върху животни. Този начин би могъл да е алтернатива на спринцовките или инсулиновите помпи за хора с диабет. Новия вид инсулин ще бъде готов за тестване върху хора през 2025 г., предаде Euronews.

Приблизително 61 милиона души имат диабет в Европа и между 5 и 10 процента от тях имат диабет тип 1, което означава, че трябва да приемат инсулин ежедневно, за да контролират нивата на кръвната си захар. Някои хора с по-често срещания диабет тип 2 също трябва да приемат. Трите най-често срещани начина за приемане на инсулин са със спринцовка, инсулинова писалка или инсулинова помпа, според Международната диабетна федерация.

Още: Диабетиците притеснени: Не се знае ще има ли нова забрана за износа на инсулин

Лекарства в черния дроб

Изследователи от университета в Сидни (Австралия) в сътрудничество с Арктическия университет на Норвегия преди това са открили, че е възможно да се доставят лекарства в черния дроб с нано-носители. Д-р Никълъс Хънт, старши преподавател в университета в Сидни, казва пред Euronews Health, че започват да използват нанолекарства и чрез квантови точки лекарствата се доставят много ефикасно към която част от тялото е необходимо.

Идеята за създаване на перорална форма на инсулин идва, след като лекар в клиника, с която изследователите работят, изразява загриженост относно възрастните хора, които са хоспитализирани и се нуждаят от инсулинови инжекции. Екипът трябва да разработи специализиран полимер, предназначен да се движи в стомаха и да се абсорбира в червата, след което в крайна сметка да достигне до черния дроб.

Този начин на приемане на инсулин е по-прецизен, защото доставя инсулина бързо до областите на тялото, които имат най-голяма нужда от него. Когато приемате инсулин със спринцовка, той се разпространява в цялото тяло, където може да причини нежелани странични ефекти“, каза в изявление Питър Маккорт от UiT – Арктическия университет на Норвегия.

Още: Удължава се срокът на забраната за износ на инсулин

Планове за бъдещи клинични изпитвания

Тази система е тествана върху мишки, плъхове и павиани и екипът публикува своите открития в Nature Nanotechnology. Павианите не искали да приемат таблетка, така че изследователите опитали желета без захар и шоколад без захар, като павианите предпочитали лабораторно създадения шоколад. Хънт казва, че се надяват да проведат последващи тестове през 2026 г., които ако са успешни, може да означава търсене на одобрение от регулаторите най-рано през 2028 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com