Краста: как се предава и какви са симптомите?

11866
Краста: как се предава и какви са симптомите?
Снимка: iStock/Guliver

Крастата е силно заразно кожно заболяване, причинено от акара Sarcoptes scabiei. Този микроскопичен паразит се заравя в горния слой на кожата, което води до редица неприятни и притеснителни симптоми. Макар че крастата може да засегне хора от всички възрасти и с различен произход, тя се среща най-често в пренаселени или нехигиенични жилищни условия, тъй като се разпространява чрез близък физически контакт.

Причини

Крастата се причинява основно от акара Sarcoptes scabiei, който може да оцелее само върху човешкия гостоприемник. Кърлежът се предава чрез контакт кожа-до-кожа или чрез споделяне на лични вещи като дрехи, кърпи и спално бельо със заразен човек. Веднъж попаднал върху кожата, акарът се заравя в горния слой, където снася яйца и предизвиква имунен отговор, водещ до характерните симптоми на крастата.

Симптоми

Симптомите на крастата обикновено се проявяват в рамките на няколко седмици след първоначалното заразяване и могат да включват:

Интензивен сърбеж: Най-честият и мъчителен симптом на крастата е силният сърбеж, особено през нощта. Този сърбеж е резултат от имунния отговор на организма към акарите и техните дупки.

Зачервени, надигнати обриви: Крастата може да причини червени, надигнати и подобни на пъпки обриви, често с малки линии на нора. Тези обриви се срещат най-често в областта на паяжината между пръстите, по китките, лактите, подмишниците, гениталната област и стъпалата на краката.

Мехури и рани: С напредването на заразяването могат да се появят малки мехури и отворени рани, които могат да се инфектират, ако не се лекуват.

Вторични инфекции: Разчесването на сърбящите участъци може да доведе до бактериални кожни инфекции, които да влошат дискомфорта и кожните проблеми, свързани с крастата.

Може ли медикамент срещу краста да помага за лечението на COVID-19?

Лечение

Ефективното лечение на крастата е от съществено значение за премахване на акарите, облекчаване на симптомите и предотвратяване на по-нататъшно разпространение. Общите подходи за лечение на крастата включват:

Лекарства, отпускани с рецепта: Най-често срещаното лечение на крастата включва локални кремове или лосиони, съдържащи перметрин или ивермектин. Тези медикаменти се нанасят върху цялото тяло и се оставят да действат за определен период от време. След това пациентът трябва да отмие лекарството.

Перорални лекарства: При тежки случаи или при неуспех на локалното лечение могат да бъдат предписани перорални лекарства. Ивермектинът е често използвано перорално лекарство за краста.

Почистване на околната среда: За да се предотврати повторно заразяване, е изключително важно да се изперат всички дрехи, постелки и лични вещи, които може да са влезли в контакт с акарите. Прането и сушенето при висока температура са ефективни за унищожаване на акарите.

Изолиране и избягване на близък контакт: Заразените лица трябва да избягват близък контакт с други хора, докато не приключат лечението, за да се предотврати разпространението на крастата.

Крастата е лесно лечимо заболяване, а ранната диагностика и лечението са от съществено значение за предотвратяване на усложнения и по-нататъшно предаване на инфекцията. Важно е да се консултирате със здравен специалист за правилна диагноза и насоки за най-подходящия режим на лечение, както и за справяне с всякакви потенциални усложнения или вторични инфекции, свързани с крастата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com