Кърито помага в битката с рака на дебелото черво

11143
Кърито помага в битката с рака на дебелото черво
Силната съставка може да се превърне в оръжие в борбата с коварното заболяване

Силни "къри хапчета" може да се окажат ключа в борбата с рака на дебелото черво, установиха британски учени, съобщи БГНЕС.

Те открили, че силна съставка, която дава на много видове къри отличителния им светложълт цвят, може да се окаже оръжието, необходимо на лекарите за подобряване на лечението на това заболяване.

Наши учени с лек срещу рака?

Роден научен проект си поставя амбициозната задача да повлияе на развитието на туморните клетки и да открие лек срещу рака. За целта у...

Ракът на дебелото черво е вторият най-смъртоносен вид рак, който отнема живота на повече от 16 000 души във Великобритания всяка година. Пациентите с напреднал стадий на развитие на този вид заболяване получили таблетки с високо съдържание на куркумин, за да се установи дали то може да подсили ефекта от по-силните, но високо токсичи лекарства, предписвани при химиотерапията.

Половината от пациентите с тежкото заболяване, около 20 000 души, достигнали напреднал стадий, при който ракът се е разпространил и е труден за лечение. Предишни изследвания установиха, че куркуминът предпазва от рак, като помага за подсилване на ефекта от лекарствата за унищожаване на раковите клетки на дебелото черво.

Сега учените от Лестър ще изследват дали хапчетата, съдържащи куркумин, могат безопасно да бъдат прибавени към стандартните лекарства. Ако този метод се окаже успешен при малкия експеримент, ще трябва да бъде проведен по-голям. Ако и той се окаже успешен, хапчето ще може да достигне до пациентите в напреднал стадий на рак на дебелото черво до пет години.

Редактор: Десислава Симова

Учени разгадават една от смъртоносните тайни на рака

Ново изследване на британски специалисти може да се окаже ключът към една от фаталните тайни на рака. Проучването обяснява как генетич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com