Лечение на миозит - заболяване, при което шията е „издута“

8302
Лечение на миозит - заболяване, при което шията е „издута“
Снимка: iStock

Миозитът, или възпалението на скелетните мускули, е доста често срещано заболяване. Основният симптом е болка с различна степен на интензивност, често придружена от появата на твърди „възли“ в засегнатите области на мускулите. При натискане върху тях болката рязко се засилва.

Видове миозит и причини за появата му

В повечето случаи миозитът може да се лекува успешно в домашни условия. Но понякога не може да се мине без помощта на лекар.

Това заболяване може да възникне по редица причини: вследствие на някаква травма, хипотермия, мускулни спазми, прекомерно физическо натоварване, продължителен престой в неудобно положение.

Болка в гърба - лекар разкри какво може да означава

Такъв миозит се нарича травматичен. Към него са предразположени хора с различни професии: товарачи, музиканти, шофьори, оператори на компютри, спортисти и др. Някои хора са попадали в ситуация, в която след излагане на течение - например на отворен прозорец или пред работещ климатик - мускулите на врата им се възпаляват, така че е трудно да обърнат главата си.

Често миозитът се развива на фона на инфекциозно заболяване, например грип или остри респираторни вирусни инфекции. Има случаи (макар и много редки), когато възпалението на мускулите е причинено от паразити - тогава заболяването се нарича „паразитен миозит“. Това може да се случи, например, при консумация на месо, заразено с ларви на паразити.

Най-тежката форма на заболяването е гнойният миозит, когато инфекцията по някаква причина е попаднала в дебелината на мускула и е настъпило нагнояване. В такива случаи често е невъзможно да се мине без хирургична намеса, ако е необходимо да се отвори дълбок абсцес и да се отстрани гнойта.

Такова неприятно събитие може да се случи например при интрамускулна инжекция, ако не се спазват правилата за асептика.

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Как да лекуваме миозит?

Травматичният миозит може да се излекува сравнително бързо в домашни условия. За целта е достатъчно да се спазват две основни правила. На първо място засегнатият мускул трябва да почива, защото когато е напрегнат, болката се увеличава чувствително и може да причини голям дискомфорт. Второ, той се нуждае от редовно затопляне.

Ако вратът е издухан, топлият вълнен шал или кърпа ефективно ще помогнат, особено в комбинация със загряващи компреси и масаж. Ако мускулът на гърба е възпален, е необходимо да се обличате топло (дори и през лятото) или да увиете болезненото място с вълнен шал, леко одеяло и др.

По-добре е да се използва суха топлина. Но можете да вземате и горещи вани, особено ако са засегнати мускулите на гърба, кръста. След тях е необходимо веднага да се избършете до сухо и да се облечете топло, без да допускате охлаждане (в противен случай може да влошите състоянието).

Различните загряващи мехлеми имат добър терапевтичен ефект. Лечението ще бъде най-ефективно, ако втриете мехлема в болното място веднага след лек масаж с размачкване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Желязо - когато се събудите, калций - през нощта: Кога да пиете витамини и минерали?

Как зехтинът влияе на кръвната захар?

Топ 10 на най-добрите храни при липса на серотонин

Лекар: Ментата е най-полезна за това

Лекар: Възрастните хора ТРЯБВА да пият вода с тази подправка

Лекар: Тези хора НЕ трябва да ядат тиквички

Всеки, който яде този плод, живее повече от 80 години

Какво да правите, ако ставите ви хрущят по цялото тяло?

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Тези симптоми издават стареене на тялото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com