Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат див чесън

3889
Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат див чесън
Снимка: iStock/Guliver

Дивият чесън е едно най-полезните пролетни растения. Въпреки че е полезен в много отношения, при определени заболявания той тсва става противопоказан. Руският диетолог д-р Елена Соломатина посочва язвата и гастрита сред тези заболявания.

Заболявания, при които не трябва да се яде див чесън

Този зеленчук има широк спектър от полезни свойства, но някои хронични здравословни проблеми стават причина за отказ от консумацията му. Диетологът Соломатина споделя при какви заболявания е вредно да се яде. Специалистът уточнява, че растителният продукт е богат източник на оксалати – вещества, които са опасни при склонност към подагра, артрит, ревматизъм и камъни в бъбреците. Консумацията на див чесън и други продукти, съдържащи оксалати, провокира обостряне на тези заболявания.

В допълнение, дивият чесън може да навреди на благосъстоянието на хора със заболявания, които засягат лигавицата на храносмилателния тракт.

Сръбски учени: За здрав стомах яжте тази пролетна подправка
„Алицинът, който съдържа, може да раздразни лигавиците. Затова е по-добре да премахнете дивия чесън от диетата при язва, гастрит, колит, панкреатит, особено по време на обостряне на заболяването“, споделя Елена Соломатина.

За тези, които могат да ядат див чесън, продуктът може да бъде отличен източник на много полезни компоненти за тялото - например антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект и помагат за удължаване на младостта (лутеин, зеаксантин). Освен това дивият чесън доставя на организма бета-каротин, който се превръща във витамин А. Благодарение на него имунната система функционира по-добре и кожата се подмладява. Също така, употребата му има благоприятен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове.

Витамините А, Е, С, група В в състава на това растение се считат за витамини за красива кожа, млада коса и репродуктивно здраве.

„Благодарение на етеричното масло, както и на богатия състав от микроелементи – те са около 11 (желязо, цинк, мед, манган и др.), дивият чесън се препоръчва като средство за нормализиране на половата функция и повишаване на потентност при мъжете", обяснява експертът.

Чесън - как влияе на кръвната захар

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com