Лекар: Хората това заболяване НЕ трябва да прекаляват с яйцата

7450
Лекар: Хората това заболяване НЕ трябва да прекаляват с яйцата
Снимка: pixabay.com

Руският диетолог д-р Евгений Арзамасцев разкри кой трябва да сведе до минимум консумацията на кокоши яйца. Към тази категория спадат хората, страдащи от атеросклероза.

Кой трябва да внимава с яйцата?

На първо място, хората с наднормено тегло трябва да намалят количеството на тази храна в диетата си. Както отбеляза специалистът, тези продукти са с много високо съдържание на калории.

„Ако ги ядете ежедневно в големи количества, това може да доведе до натрупване още повече излишни килограми. Затова хората с наднормено тегло трябва да ядат около едно-две яйца два-три пъти седмично“, каза диетологът.

Лекар разкри как е правилно да се ядат яйца за дълголетие

За пациентите с атеросклероза лекарят дава същата препоръка - не повече от шест яйца на седмица. Има обаче много по-опасни храни, които повишават нивата на холестерола.

„Ако имате атеросклероза, можете да ядете яйца, нищо лошо няма да се случи. Тук е много по-важно да контролирате приема на холестерол от полуфабрикати, колбаси и преработени храни“, казва лекарят.

Най-добрият начин да поддържате нивата на холестерола под контрол е да спортувате редовно и да избягвате определени храни. Те включват:

  • тлъсто месо;
  • млечни продукти с високо съдържание на мазнини;
  • сланина;
  • маргарин;
  • колбаси;
  • кокосово и палмово масло;

За разлика от други фактори, които могат да причинят проблеми със сърдечно-съдовата система, високите нива на липидите в кръвта почти не се проявяват в началните етапи. Но симптомите в късен стадий могат да включват силна болка в гърдите и краката, задух, внезапна слабост и затруднен говор или равновесие. Всичко това са признаци на нарушен кръвен поток в артериите на мозъка, сърцето или краката.

Някои компоненти, открити в храните, могат да намалят количеството на „лошия“ холестерол в тялото. На първо място това са фибрите, които свързват холестерола и го отстраняват, преди да попадне в кръвта. На второ място това са полиненаситените мазнини директно понижават нивата на LDL. Растителните стероли и станоли също подпомагат процесите, свързани с блокиране на усвояването на холестерола.

Друга препоръка, важна за намаляване нивата на лошия холестерол и за подобряване нна сърдечно-съдовото здраве, е добавянето на големи количества фибри към диетата си (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения). Важна препоръка е минимизиране на количеството наситени мазнини и прости въглехидрати, които повишават нивата на LDL.

Американските диетични препоръки за понижаване на холестеролните нива включват консумацията на големи количества плодове (дори за вечеря), много картофи и сладки картофи, фъстъци и фъстъчено масло.

В повечето случаи обаче високият холестерол не пречи на ежедневието. Това означава, че човек може да се чувства добре, докато не настъпи обостряне. Ето защо е важно да следите нивата на този показател в кръвта си.

Още: Лекар: Това са най-полезните яйца за възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com