Лекар: Всички над тази възраст трябва да откажат хляба

118913
Лекар: Всички над тази възраст трябва да откажат хляба
Снимка: iStock

Хлябът, който е бил основата на човешката диета в продължение на много хилядолетия, днес се счита за опасен продукт за здравето. Диетологът Ирина Минаева счита, че той е най-добре да се изключи от диетата, най-вече за хората над 50 години. 

Вреда от хляба

Според експерта консумацията на всеки продукт от рафинирано бяло брашно трябва да се намали във всяка възраст. Това се отнася особено за деца и възрастни хора. За тези под 30 години, които се занимават с тежък физически, лекарят препоръчва да консумират повече хлебни изделия от останалите.

"Но от 40-годишна възраст трябва да го консумирате ограничено, а до 50 години - максимум 1-2 филийки дневно, а след 50-те е по-добре да го премахнете напълно", казва лекарят.

Хляб - по колко грама на ден не вреди на здравето

Експертът споделя и как е правилно да се консумира този тестен продукт - за целта трябва да се дъвче дълго и старателно, за да се разтвори в слюнката, защото храносмилането му започва в устата ни.

Лекарят настоява да се избягва напълно комбинацията от хляб със сирене, яйца, каша или месо. Но суровите или варени зеленчуци, билки, сок, както и зеленчуци или масло се комбинират идеално с него.

"Ако не можете да откажете този продукт, яжте го леко изсушен или го изпържете без масло. При това положение съдържащите се в него нишестета, които постъпват в организма ни в големи количества, се превръщат в нужните ни монозахариди", казва диетологът.

В продължение на хилядолетия тази храна се е приготвяла на основата на малц, хмел, ръж и други естествени закваски. От средата на миналия век индустриалната мая започва да се използва в производството на хлебни изделия. Благодарение на тази съставка процедурата за печене на тестени изделия се ускорява няколко пъти и следователно това помага да се увеличи производителността.

Има още няколко аргумента, които оправдават вредата от дрождевите култури за човешкото тяло:

Дрождите унищожават чревната микрофлора

Състоянието на чревната микрофлора играе важна роля за поддържане на човешкото здраве. Тъй като дрождите са доста активни гъбички, след като попаднат в тялото, те се размножават със светкавична скорост, измествайки полезните бактерии от червата. Освен това, като страничен продукт от своята жизнена дейност, дрождите произвеждат антибиотици, които изобщо не допринасят за подобряване на състоянието на червата. Комбинацията от тези фактори впоследствие води до отслабване на имунитета.

При производството на дрожди се използват тежки метали

Дори според GOST процесът на производство на хлебна мая включва амониев сулфат, амоняк, сярна киселина, магнезит на прах, солна киселина, перхлорна и строителна вар, както и някои други вещества, които насищат тялото с молибден, кобалт, цинк, мед, азот и други по-малко полезни елементи.

Освен това дрождите водят до дефицит на хранителни вещества в организма.

Още: Лекар: Това е най-полезният хляб за червата

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com