Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ яжте тези 5 храни на вечеря, пагубни са за метаболизма

06 ноември 2023, 17:05 часа

Ендокринологът и диетолог д-р Оксана Панова споделя кои храни не трябва да избираме за вечеря, за да не навредим на метаболизма си.

„Няма нужда да давате вечеря на врага, както съветва една известна поговорка, смята докторът. Просто трябва да изключите определени храни от нея като картофи, ориз, паста, сладкиши и плодове с висок гликемичен индекс“, казва експертът.

Позволени и забранени храни на вечеря

„Вечерното хранене е необходимо за правилното регулиране на метаболизма, така че отказът от ядене вечер ще забави метаболитнара активност и ще допринесе за увеличаване на мастната тъкан“, подчертава д-р Панова .

4 знака, които издават, че метаболизмът ви НЕ работи правилно

„Изберете постни протеини: пилешко, пуешко, постно говеждо, яйца, риба или морски дарове. Като гарнитура предпочитайте зеленчуци и варени, задушени, печени зеленчуци. Можете да направите салата от пресни зеленчуци“, съветва лекарят.

Какви храни не са подходящи за вечеря?

Прости въглехидрати - отделете картофи, бял ориз и паста за друго хранене. Тази храна ще повлияе негативно на състоянието на панкреаса и той ще започне да произвежда големи количества инсулин. Инсулинът е опасен, защото провокира затлъстяване и диабет тип 2. Ако не ядете нищо друго, може да заложите на сложни въглехидрати: кафяв ориз, например. Една порция не трябва да надвишава 150 грама, но е по-добре да спрете на 100 гр“, казва диетологът.

Категорично е забранено да се ядат сладкиши и печива за вечеря, отбелязва лекарят. Тя ги нарича „истинска калорийна бомба“. Вкусно е, но гарантирано ще повиши кръвната ви захар.

Лекарят ви призовава да запомните, че излишъкът от инсулин ще блокира производството на соматотропин, хормон за изгаряне на мазнини. Синтезира се по време на сън и подпомага разграждането на мастната тъкан.

Соматотропният хормон участва в метаболитните процеси на протеини, мазнини, въглехидрати, както и в регулирането на водния баланс. Той е свързан с растежа на тялото и е много важен за децата; нарича се още хормон на растежа.

Соматотропинът, според изследванията, може да подмлади тялото, буквално „връщайки времето назад“. Но бъдете внимателни: има и отрицателен страничен ефект - соматотропинът може да насърчи растежа на съществуващи тумори, както доброкачествени, така и злокачествени.

 Изборът на солени ястия за вечеря, включително пушено месо, ще доведе до подуване. Получаването на достатъчно сън ще бъде проблематично - солената храна ви кара да ожаднявате, прекомерното пиене води до чести позиви за уриниране през нощта.

„Сосовете от магазина и тлъстите меса са лош избор, защото метаболитната активност се забавя през нощта.Такава вечеря ще доведе до тежест в стомаха, лошо храносмилане и трудно заспиване, а в дългосрочен план ще доведе до наднормено тегло“, каза лекарят.

Плодовете с висок гликемичен индекс също не трябва да се ядат на вечеря заради ефекта си да повишават нивата на кръвната захар.

Още: Подправката, която ускорява метаболизма и растежa на косата - слагайте я във всяко ястие

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес