Лекар обясни дали е опасна заушката при възрастните?

5247
Лекар обясни дали е опасна заушката при възрастните?
Снимка: iStock

Заушката при възрастни се среща рядко. В много случаи тя протича безсимптомно или наподобява инфекция и грип. Въпреки това заболяването не трябва да се подценява. Това е така, защото то има много сериозни усложнения, които се срещат много по-често, отколкото при децата. Възможните усложнения след заушка включват възпаление на яйчниците и възпаление на тестисите. В много редки случаи усложненията могат да бъдат тежки. Могат да възникнат дори менингит или енцефалит. Най-добрата защита срещу заушката си остава ваксината. Нейната ефикасност се оценява на почти 95 процента. 

Какво представлява заболяването?

Заушката или паротитът е инфекциозно заболяване, което обикновено се среща при деца. При възрастните заболяването се среща изключително рядко. 

На първо място диагностицирането на заболяването в детска възраст гарантира някакъв вид имунитет (не 100 процента, но все пак голям). Второ, не бива да се забравя задължителната ваксинация срещу паротит, която се провежда след навършване на 13-месечна възраст и след това след навършване на 10 години. Въпреки това, ако човек не е бил ваксиниран и не е боледувал като дете, има вероятност да се зарази с болестта.

Паротит при възрастни - причини

Какво причинява паротит? Основната причина за възпалението на паротидната жлеза е вирусът на паротит, mumpsvirus, който е от семейство Paramyxoviridae. Трябва да се знае, че вирусът може да атакува и други слюнчени жлези, както и панкреаса, яйчниците, щитовидната жлеза и нервната система. Този вирус се предава по капков път. Понякога заразяването става и чрез използването на предмети, използвани преди това от болния от паротит. Инкубационното време на вируса на паротит е около 2-3 седмици.

Постоянното преглъщане на слюнка е симптом за следната болест

Заушка при възрастни - симптоми 

Заушката при възрастни много често протича безсимптомно. Смята се, че до 30 % от пациентите могат да бъдат безсимптомни. Често срещано е заболяването да наподобява обикновена настинка. В редки случаи може да се стигне до по-тежко протичане на заболяването.

Възможните симптоми на паротит при възрастни са:

болки в мускулите, треска, главоболие, засягане на една или повече слюнчени жлези, болка в областта на слюнчените жлези, липса на апетит, чувствителност към кисели храни, умора, проблеми с дъвченето и преглъщането, сухота в устата. 

Паротит при възрастни - лечение и диагностика

Диагнозата паротит се поставя въз основа на клиничния преглед и оплакванията, съобщени от пациента. Понякога лекарят може да назначи и допълнителни вирусологични и серологични изследвания. Лечението на паротит е симптоматично. На пациентите се дават аналгетици и антипиретици. Не подценявайте симптомите на паротит. Заболяването може да има сериозни усложнения. 

Паротитът е опасен и за бременните жени. В някои случаи той може да причини инфекция на плода и спонтанен аборт. 

Какви са симптомите на заушка при възрастните - разберете сега

Паротит при възрастни - усложнения

На първо място е важно да се знае, че усложненията от паротит са много по-чести при възрастните, отколкото при децата. Те могат да варират от леки до тежки. Най-често срещаните усложнения са възпаление на яйчниците, както и възпаление на тестисите и епидидима и панкреатит.
Други възможни усложнения са:

тиреоидит, конюнктивит, възпаление на склерата, кератит и/или ирис артритнефрит, вагинит, тимузит, увреждане на слуховата система - може да доведе дори до загуба на загуба на слуха, безплодие, миокардит, хепатит, засягане на ставите.

Както вече беше написано - в случай на бременни жени съществува малък риск от спонтанен аборт или инфектиране на плода. Това важи с особена сила за паротит, диагностициран през първите 12 седмици от бременността. В много редки случаи възрастните, диагностицирани с паротит, могат да развият менингит или енцефалит. Това може да доведе до трайни неврологични промени или дори до смърт. Поради многото усложнения, свързани с възпалението на някои органи, паротитът е опасен и за пациенти с трансплантации. Това се отнася най-вече за чернодробните и бъбречните трансплантации.

Поради риска от тежко протичане в случай на паротит, най-добре е да се погрижите за подходяща профилактика. Проучванията показват, че ефикасността на ваксинацията срещу паротит се оценява на над 95 %. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com