Постоянното преглъщане на слюнка е симптом за следната болест

44376
Постоянното преглъщане на слюнка е симптом за следната болест
Снимка: iStock

Слюнката изпълнява различни функции. Първо, тя овлажнява храната и заедно с механичното смилане и улеснява преглъщането. Второ, слюнката съдържа голям брой биологично активни вещества, сред които си струва да се спомене лизозим, който има бактерицидни свойства срещу микроорганизми, и амилаза, която разгражда нишестето.

Процесът на слюноотделяне се регулира главно рефлексивно, т.е. индиректно чрез нервната система. В различни физиологични (нормални) и патологични ситуации е възможно да се промени обемът на произведената слюнка нагоре или надолу.

Повишеното слюноотделяне (хиперсаливация) е състояние, характеризиращо се с отделяне на излишна слюнка, което може да бъде придружено от нужда да се преглъща повече или да причини изтичане на слюнка от устата.

Постоянното преглъщане на слюнка е симптом на хиперсаливация.

Разновидности на повишено слюноотделяне (хиперсаливация)

В зависимост от действителния обем на произведената слюнка се изолират истинска и фалшива хиперсаливация. Истинската хиперсаливация е производството на повече слюнка от обикновено. Фалшивата хиперсаливация се характеризира с производството на същия обем слюнка, но поради нарушение на акта на преглъщане, слюнката се натрупва в устната кухина и може да изтече от отвора на устата - в резултат на това изглежда, че слюнката производството наистина се увеличава.

Какви са симптомите на заушка при възрастните - разберете сега

Възможни причини за повишено слюноотделяне

В здраво тяло производството на слюнка се увеличава по време на храносмилането. Слюнката започва да тече при вида на храната или при мириса й. След като храната попадне в устната кухина, има директно дразнене на нервните окончания, разположени в лигавицата на устната кухина. Това стимулира съответния център на нервната система и рефлекторно води до увеличаване на производството на слюнка.

По този начин промяната в обема на слюноотделяне възниква главно поради повишено дразнене на нервните окончания, разположени в устната кухина, или поради възбуждане на центъра за слюноотделяне на мозъка.

Поражението на центъра на слюноотделяне може да причини хиперсаливация. Освен това се отбелязва прекомерно слюноотделяне с увреждане на отделни периферни нерви, които инервират слюнчените жлези - тригеминални, лицеви, глософарингеални и техните клонове.

Сред заболяванията, които причиняват повишено слюноотделяне, заслужава да се отбележи патологията на устната кухина, заболяванията на самата нервна система, както и вторичните лезии на нервните структури в резултат на промени в метаболизма в резултат на патологични процеси в други органи.

Това са ранните признаци на инсулт

Хиперсаливация често се среща при хелминтни инвазии (с аскариаза, ентеробиоза, стронгилоидоза, трихуриаза, фасциолиаза, описторхоза и редица други хелминтози).

Необходимо е да се прави разлика между истинско увеличаване на обема на секретираната слюнка и нарушение на преглъщането на слюнка, произведена в обичайния обем (фалшива хиперсаливация). Последното е свързано с нарушение на инервацията на мускулите, участващи в акта на преглъщане, и с първичната лезия на тези мускули.

Болести, които причиняват постоянно преглъщане

Сред заболяванията, които причиняват прекомерно слюноотделяне, могат да се разграничат няколко групи.

Патологични процеси, локализирани в устната кухина: възпалителни заболявания, по-често от инфекциозен произход: тонзилит (възпаление на сливиците), епиглотит (възпаление на епиглотиса), както и възпаление на слюнчените жлези (паротит, субмаксилит, сублингвит).

Учените обясняват, че слюноотделянето по време на сън е добър знак

Заболявания на други части на храносмилателния тракт, рефлекторно водещи до слюноотделяне: гастрит (възпаление на стомашната лигавица), заболявания на панкреаса (панкреатит) и др.

Заболявания на нервната система, при които най-често се отбелязва фалшива хиперсаливация, свързана с нарушение на акта на преглъщане, но е възможна и инстинална хиперсаливация: състояния след инсулт, церебрална парализа, епилепсия (по време на припадък), паркинсонизъм и др. .

Други патологични състояния, като отравяне с инсектициди и други химикали, особено от групата на органофосфорните съединения, както и някои гъбички (например мухоморка). В допълнение, някои заболявания на ендокринните жлези могат да доведат до повишаване на апетита и в резултат на това до прекомерно слюноотделяне в състояние на глад. Те включват например хипертиреоидизъм (прекомерна секреция на тиреоидни хормони).

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно