Лекар посочи 8 признака на болестта на Алцхаймер

27739
Лекар посочи 8 признака на болестта на Алцхаймер
Снимка: iStock

Разпознаването на признаците на болестта на Алцхаймер е от съществено значение за навременната намеса. Ако вие или ваш близък изпитвате проблеми с паметта или други когнитивни промени, е необходимо да потърсите лекарски съвет. Не забравяйте, че ранното откриване и подкрепата могат да имат значително значение за справянето със състоянието и поддържането на цялостното благосъстояние.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно невродегенеративно заболяване, което засяга милиони хора по света. То засяга предимно мозъка, което води до влошаване на познавателните способности и загуба на паметта. Ранното откриване на болестта на Алцхаймер е от решаващо значение за ефективното лечение и намеса. Ето осем често срещани признака, за които трябва да внимавате:

Загуба на паметта

Един от най-разпознаваемите признаци на болестта на Алцхаймер е трудността да се запомни наскоро научена информация. Лицата могат да забравят важни дати, срещи или разговори. Те могат също така многократно да питат за една и съща информация.

Дезориентация

Хората с болестта на Алцхаймер често се объркват за времето, мястото и дори за собствената си среда. Те могат да се дезориентират, да изгубят познати маршрути или да забравят къде се намират и как са стигнали дотам.

Необичайни признаци за развитие на болестта на Алцхаймер

Предизвикателства при решаването на проблеми

Болестта на Алцхаймер може да повлияе на способността на човека да решава проблеми или да следва инструкции. Те могат да изпитват затруднения при планирането и организирането на задачи, независимо дали става въпрос за управление на финансите или за следване на позната рецепта.

Намаляване на езиковите умения

Забележим признак на болестта на Алцхаймер е трудността да се намерят правилните думи или да се води разговор. Хората могат да изпитат спад в речника си, да имат проблеми с проследяването на дискусия или да повтарят често.

Лоша преценка

Лицата с болестта на Алцхаймер често проявяват влошена преценка и способност за вземане на решения. Те могат да направят лош финансов избор, да пренебрегнат личната хигиена или да станат податливи на измами и мошеничества.

Промени в настроението и личността

Болестта на Алцхаймер може да доведе до промени в настроението, раздразнителност и промени в личността. Хората могат лесно да се разстроят, да станат тревожни или подозрителни, дори в познати ситуации или с близките си.

Как да се предпазим от деменция и болестта на Алцхаймер?

Оттегляне от социални дейности

Хората с болестта на Алцхаймер могат постепенно да се оттеглят от хобита, социални дейности и други ангажименти, които някога са харесвали. Те могат да загубят интерес към общуването с другите поради трудности в общуването или чувство на неудобство.

Затруднения при изпълнение на познати задачи

Друг признак на болестта на Алцхаймер е трудността да се изпълняват рутинни задачи, които преди са били лесни за изпълнение. Това може да варира от забравяне на работата с домакински уреди до трудности с личното обгрижване или управлението на лекарствата.

Важно е да се отбележи, че наличието на един или два от тези признаци не означава непременно болест на Алцхаймер. Въпреки това, ако са налице множество признаци, е изключително важно да се консултирате с медицински специалист за задълбочена оценка. Ранното диагностициране дава възможност за по-добри стратегии за управление, достъп до възможности за лечение и подкрепа както за лицето, така и за неговите болногледачи.

Въпреки че понастоящем болестта на Алцхаймер не се лекува, ранната намеса и промяната на начина на живот могат да помогнат за забавяне на развитието на болестта и за подобряване на качеството на живот на засегнатите лица. Освен това продължаващите изследвания и напредъкът в медицинската наука дават надежда за бъдещи пробиви в стратегиите за лечение и превенция.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com