Лекар посочи кои са ефективните методи против запек

13116
Лекар посочи кои са ефективните методи против запек
Снимка: iStock

Запекът - затруднено или рядко изхождане - е често срещан храносмилателен проблем, който може да причини дискомфорт и неудовлетвореност. За щастие има няколко ефективни съвета, които помагат за облекчаване на запека и насърчават редовното изхождане. Ето някои полезни стратегии:

Увеличете приема на фибри

Консумацията на достатъчно количество фибри е от съществено значение за поддържането на редовни движения на червата. Фибрите придават обем на изпражненията, което улеснява изхождането им. Включете в диетата си храни, богати на фибри, като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, бобови растения и ядки.

Останете хидратирани

Пиенето на много вода през деня помага за поддържане на меки изпражнения и улеснява придвижването им през храносмилателния тракт. Стремете се да пиете поне 8 чаши вода дневно и ограничете консумацията на дехидратиращи напитки, като кофеинови или алкохолни.

Редовна физическа активност

Редовните физически упражнения могат да помогнат за стимулиране на мускулите на червата и да улеснят движението на червата. Обикновени дейности като ходене, джогинг или дори разтягане могат да бъдат полезни за предотвратяване на запек.

Създайте си рутина

Опитайте се да установите редовен график за изхождане, като отделяте определено време всеки ден за тази цел. Последователността може да научи тялото ви да очаква и регулира изхождането по-ефективно.

Не пренебрегвайте желанието за изхождане

Трите плода, които спират запека

Хроничният запек означава, че функционалността на храносмилателната система е трайно нарушена. Симптомите варират от: непълно освобожда...

Когато почувствате желание да се изхождате, не го отлагайте и не го пренебрегвайте. Пренебрегването на желанието може да доведе до по-трудно изхождане. Реагирането своевременно на сигналите на тялото ви помага да предотвратите запек.

Избягвайте да задържате дъха си

Задържането на дъха при напъване по време на изхождане може да създаде ненужен натиск в корема и да попречи на естественото движение на изпражненията. Вместо това дишайте дълбоко и естествено по време на процеса.

Помислете за средства за защита, които се продават без рецепта

Ако промените в начина на живот не доведат до облекчение, можете да помислите за използване на лаксативи или омекотители на изпражненията, които се продават без рецепта. Важно е обаче да се консултирате със здравен специалист, преди да използвате каквото и да е лекарство, особено ако имате някакви основни заболявания или приемате други медикаменти.

Лекар назова най-мощните домашни средства при запек

Запекът е заболяване, което значително намалява качеството на живот. Неприятните симптоми, които включват болки в корема и метеоризъм, ...

Управлявайте стреса

Високите нива на стрес могат да повлияят на храносмилателната система и да допринесат за запек. Намерете здравословни начини за справяне със стреса, като например практикуване на техники за релаксация, занимания с хоби или търсене на подкрепа от приятели и семейство.

Консултирайте се със здравен специалист

Ако запекът продължава, въпреки че сте променили начина си на живот и сте опитали домашни средства, е препоръчително да потърсите лекарски съвет. Медицинският специалист може да помогне за установяване на основните причини и да препоръча подходящи начини на лечение.

Не забравяйте, че тялото на всеки човек е уникално и това, което действа при един, може да не действа при друг. Може да се наложи да направите няколко проби и грешки, за да откриете стратегиите, които работят най-добре за вас. Ако имате притеснения относно движението на червата или изпитвате тежък или продължителен запек, винаги е най-добре да се консултирате със здравен специалист за насоки и подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com