Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ранното побеляване на косата издава по-висок риск от тези заболявания

21 юни 2024, 20:46 часа

Руският кардиолог д-р Константин Крулев коментира какво издава ранното побеляване на косата. Той споделя, че този проблем е тясно свързан с развитието на атеросклероза, което значително увеличава риска от инфаркт или инсулт.

Ранно побеляване на косата - какво издава 

Кардиологът Константин Крулев споделя, че появата на ранна бяла коса е сред предвестниците на намалена продължителност на живота. Човек, чиято коса внезапно започва да побелява преди 50-годишна възраст, може да страда от атеросклероза, съдова патология, която увеличава вероятността от преждевременна и внезапна смърт.

Витамини и храни, които забавят побеляването на косата

До този извод са стигнали учени от Испания след изследване. Доктор Крулев споделя, че испански специалисти са наблюдавали група от над 500 мъже на възраст от 42 до 64 години. Учените са стигнали до извода, че проявите на атеросклероза могат да бъдат правопропорционални на скоростта, с която настъпва преждевременно побеляване на косата.

Според кардиолога атеросклерозата означава появата на холестеролни плаки в кръвоносните съдове. Рязкото повишаване на нивата на холестерола в кръвта също е предвестник на предстояща смърт поради запушване на кръвоносните съдове, инфаркт или инсулт.

Как да разберете, че имате атеросклероза?

Д-р Крулев добавя, че не само ранното побеляване говори за запушени с плаки кръвоносни съдове. Типичните симптоми включват стенокардия (болка в гърдите при движение) и болка в краката при ходене.

Кардиологът подчертава, че най-добре е кръвоносните съдове да се проверят за наличие на плаки със специални изследвания.

Как да разберете, че нивата на холестерола ви са високи. Следните симптоми могат да показват проблем:

  • Умора, чести главоболия
  • Периодична или постоянна болка в областта на сърцето;
  • Високо кръвно налягане;
  • Болки и крампи в крайниците;
  • Появата на паякообразни вени;
  • Появата на ксантелазми - малки мастни възли върху клепачите.

От гледна точка на трихологията трябва да говорим за ранно побеляване на косата или преждевременно побеляване на косата, ако първата побеляла коса на човек се появи преди 25-30-годишна възраст, а до 40-годишна възраст по-голямата част от косата е избелял. Счита се за условна норма, ако се открият единични сиви косми на главата след 30-35 години. Обикновено те са едва забележими на фона на общата маса на нормално пигментирана коса. Първо започват да побеляват областите в слепоочията и предната част на главата; при 50-55 години, сивата коса, като правило, покрива цялата коса, равномерно разпределена във всички зони. Сивата коса може да започне от корените на косата и постепенно да се издигне по-високо, но след опадането на коса, която се боядисва, на нейно място расте сива коса.

Лекар: Тези 3 заболявания са причината за ранно побеляване на косата

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес