Лекар разкри как е правилно да се ядат яйца за дълголетие

17020
Лекар разкри как е правилно да се ядат яйца за дълголетие
Снимка: Istock

Удължаване на продължителността на живота с помощта на правилната консумация на яйца – според руския ендокринолог д-р Зухра Павлова това е напълно възможно. Но в случая най-важното е тази храна да се консумира правилно.

„Като цяло кокошите яйца са един от най-добрите варианти за животински протеин. Идеално е да ги ядете на закуска няколко пъти седмично, от два до пет“, споделя лекарят.

Ползи от яйцата

Доктор Павлова съобщава, че консумацията на варения продукт помага за удължаване на живота – положителният им ефект върху функционирането на организма е потвърден от изследователи.

Лекар: Това са най-полезните яйца за възрастните хора

„Участниците в теста в групата, която консумира въпросната храна, демонстрираха по-ниски нива на холестерол, загуба на тегло и подобрено сърдечно-съдово здраве. Те също така показват подобрени резултати на тестове за инсулинова резистентност“, казва експертът.

„Повишавайки нивото на „добрия“ холестерол, тази храна успя да предотврати развитието на атеросклероза“, добавя д-р Павлова.

Лекарят отбеляза, че именно целите яйца, а не само белтъците имат положителен ефект върху здравето. Жълтъците съдържат голямо количество биологично активни хранителни вещества и съединения, които могат да подобрят метаболизма и ефективно да поддържат имунната система. В същото време яйчния протен е идеално смилаем, което незабавно осигурява на тялото много голяма маса полезни компоненти: витамини и антиоксиданти.

Д-р Павлова подчертава, че коментираната храна е достъпен продукт, който осигурява на човек висококачествен протеин, необходим за здравословното функциониране на организма и забавяне на стареенето, като това от своя страна насърчава продължителността на живота.

Коментираната храна е ценен източник на холин - важно хранително вещество, което повечето хора не получават достатъчно.

То често се причислява към витамините от група В. Необходимо е за изграждане на клетъчни мембрани, играе важна роля в производството на сигнални молекули в мозъка, регулира нива на инсулин и поддържа здравето на черния дроб. Едно цяло яйце съдържа 100 mg от това ценно хранително вещество.

Една от последиците от стареенето е, че зрението постепенно се влошава. Има няколко хранителни вещества, които помагат да се противодейства на дегенеративните процеси, които засягат очите ни. Две от тях са лутеин и зеаксантин, съдържащи се в яйцето. Те са мощни антиоксиданти, които се натрупват в ретината на окото.

Изследванията показват, че консумацията на тези хранителни вещества може значително да намали риска от катаракта и макулна дегенерация, две често срещани очни заболявания.

Яйчните жълтъци съдържат големи количества както лутеин, така и зеаксантин.

Според проучване на Френския национален институт по здравеопазване и природни науки, яденето само на 1/3 жълтък на ден в продължение на 4,5 седмици повишава нивата на лутеин в кръвта с 28-50%, а на зеаксантин със 114-142%.

Още: Учени разкриха по колко яйца на ден предпазват от диабет

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com