Лекар: Това са най-полезните яйца за възрастните хора

66528
Лекар: Това са най-полезните яйца за възрастните хора
Снимка: Istock

Яйцата задължително трябва да присъстват в диета на възрастните хора. Руският диетолог д-р Евгений Арзамасцев споделя, че пъдпъдъчите яйца съдържат протеини, както и селен, витамини D и B – заради богатия си състав те са най-полезни за хората в напреднала възраст.

Пъдпъдъчи яйца - най-полезните за възрастните хора

"Този продукт се отличава с изключително високо съдържание на витамини от група В, включително В12. Често именно той е в дефицит и се появява анемия", обяснява експертът.

Учени разкриха по колко яйца на ден предпазват от диабет

„В допълнение, този продукт е добър източник на протеини. Той съдържа големи количества лесно смилаем протеин. Това е важно за по-възрастните хора, тъй като те често имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Това означава, че протеинът обикновено е трудно смилаем за тях", казва д-р Арзамасцев.

Той допълва, че коментираната храна се отличава и с високо съдържание на витамин D. Често при възрастните хора това вещество също е в дефицит. Този проблем може да доведе до „отмиване“ на калция от костите. Остеопорозата при възрастните хора също е доста често срещан проблем.

„В същото време консумацията на коментираната храна ще подпомогне не само състоянието на костите, но и функционирането на щитовидната жлеза. Продуктът съдържа и доста голямо количество селен. Това е компонентът, отговорен за качественото функциониране на щитовидната жлеза. Много възрастни хора имат проблеми с този орган", отбеляза диетологът.

Пъдпъдъчите яйца могат да бъдат включени в диетата дори за хора с наднормено тегло, тъй като продуктът съдържа малко калории. Най-добре е да ги ядете на закуска, за да получите максимална полза от тях, съветва д-р Арзамасцев.

 

Експертът сподели и коя е най-здравословната зърнена закуска за хората в напреднала възраст. Това е елдата, тъй като тя съдържа голямо количество диетични фибри. Последните помагат за премахване на излишната захар от тялото и също така осигуряват дълготрайно усещане за ситост. В допълнение, елдата съдържа много магнезий, който е необходим за костната и сърдечно-съдовата система. Съдържа и рутин, който има благоприятен ефект върху капилярното кръвообращение.

Съдържащите се в елдата витамини, микроелементи, фибри, полиненаситени мастни киселини и фосфолипиди намаляват нивата на холестерола в кръвта, регулират кръвното налягане, укрепват и повишават еластичността на стените на вените и артериите, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и атеросклеротични плаки, намаляват риска от инфаркт или инсулт.

Още: Яйца при висок холестерол - лекар разкри как е правилно да се ядат

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Тя е единствено с информативна цел и не може да се използва за самолечение и самодиагностика. При налични симптоми на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com