Лекар разкри коя е най-добрата подправка за имунитета

28720
Лекар разкри коя е най-добрата подправка за имунитета
Снимка: monicore / Pixabay

Най-полезната подправка за имунитета не е нито джинджифил, нито чесън, както мнозина биха предположили. Въпреки че те също са добри помощници в студения сезон.

Най-добрата подправка за имунитета

Според кардиолога, професор Олга Бокерия, куркумата има способността да активира имунната система. Почти всяка домакиня има тази ярко жълта подправка в кухнята си. Нейните полезни свойства се дължат на полифенолното съединение, което съдържа – куркумин. Това вещество има и антивирусни, противогъбични и антимикробни свойства.

„Предварителните проучвания показват, че куркуминът, в умерени количества, модулира активирането на В и Т клетки, макрофаги, естествени клетки убийци и други клетки на имунната система, въпреки че са необходими повече изследвания. Тоест това е естествен имуномодулатор”,казва кардиологът.

Чаят от тази подправка е по-силен от аспирин - лекува главоболие и разрежда кръвта

"Затова в навечерието на грипния сезон можете да се запасите с тази подправка и да я добавяте по-често към храната или чая. Това е по-добрият вариант от приема на специални добавки с куркума“, казва експертът.

„Добавки от куркумаможе да увеличи риска от камъни в бъбреците, особено ако вече съществуват или има наследствена предразположеност. Добавките с куркумин съдържат много по-високи концентрации от съединението, отколкото човек би консумирал, когато яде храни с подправки или пие чай от куркума“, обяснява д-р Олга Бокерия.

Куркумата е известна не само с полезните си свойства за имунната система. Олга Бокерия посочи още три полезни свойства на тази подправка:

  • предпазва клетките от увреждане - това се дължи на високото количество фитонутриенти в куркумата, които могат да неутрализират свободните радикали (замърсяване, слънчева радиация);
  • може да понижи нивата на холестерола - според кардиолога е установено, че куркуминоидите са по-ефективни от плацебо за намаляване на серумните нива на общия и лошия холестерол (LDL), както и на триглицеридите и липопротеините. Струва си обаче да се разбере, че куркумата не може да замени статините; те не са сравними по ефективност;
  • може да подобри паметта и вниманието - това показа едно от изследванията, включващи здрави хора. В него куркуминът значително подобрява представянето на участниците при задачи за внимание и краткосрочна (работна) памет в сравнение с плацебо. При продължителна употреба общата умора и тревожност, причинени от психологически стрес, също намаляват.

Според д-р Олга Бокерия следните плодове и зеленчуци, богати на витамин С и бета-каротин, ще бъдат особено полезни за имунната система:

  • цитрусови плодове - портокали, грейпфрути, лимони и лайм;
  • домати;
  • чушка;
  • киви;
  • папая;
  • броколи;
  • сладък картоф;
  • картофи;
  • спанак;
  • цвекло;

Чесънът и джинджифилът също са известни със своите защитни свойства през студения сезон. Ако обичате чесън и го ядете всеки ден, това ще увеличи защитата на тялото ви срещу заболявания, допълва експертът.

Още: Подправката, която топи увисналия корем и регулира апетита

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com