Лекар: Тези десерти НЕ вдигат кръвната захар

3806
Лекар: Тези десерти НЕ вдигат кръвната захар
Снимка: iStock

Десертите са любимо изкушение за малки и големи. Обикновено са с високо съдържание на захар и консумацията им е истинско изитание, когато трябва да се регулират нивата на кръвната захар. Според диетологът Елена Соломатина желанието за сладко трябва да се задоволява чрез естествено сладки, естествени и здравословни храни.

Десертите, които не водят до скок на захарта

„За да избегнете скокове на кръвната захар, препоръчително е да замените обичайните сладкиши с плодове, горски плодове, ядки, сушени плодове, черен шоколад, натурални бонбони и маршмелоу“, споделя д-р Елена Соломатина. 

Диетологът Соломатина отбелязва, че много сладкиши, консумирани от съвременните хора, принадлежат към така наречените „хранителни отпадъци“ - храна, която не съдържа фибри, витамини и микроелементи, но е богата на изкуствени добавки, глутен и бързи въглехидрати. Такива сладкиши предизвикват резки колебания в нивата на кръвната захар и отделянето на големи количества инсулин. При редовна консумация значително се увеличава рискът от затлъстяване и развитие на диабет тип 2.

Каква е нормалната кръвна захар за хората над 60 години

Диетологът Соломатина изброява десертите, които помагат за регулиране на нивата на захарта. Естествените източници на естествени захари ефективно помагат за запълване на нуждите на организма от сладко.

Лекарят добавя, че е невъзможно напълно да се изключи глюкозата от диетата: консумацията й поддържа функционирането на човешкото тяло, необходима е за мозъка, мускулите и черния дроб. Експертът посъветва да се консумират домашно приготвени десерти от натурални съставки - например под формата на какао с парчета черен шоколад или фурми, замразено кисело мляко с добавка на плодове. 

Специалистът подчертава, че за предотвратяване на резки скокове на кръвната захар е важно да се консумират храни, които съдържат много фибри, витамини, микроелементи и здравословни ненаситени мастни киселини. В допълнение, някои вкусни лакомства могат да бъдат полезни за подобряване на качеството на съня ви, което е много важно, когато става въпрос за предотвратяване на колебания в нивата на кръвната захар.

„За да предотвратите скокове на захарта, в допълнение към правилното хранене се нуждаете от качествен сън. За да си осигурите това, трябва да ядете антистресови храни: банани, череши, сладолед, билкови чайове. Облекчават общото безпокойство и съответно регулират кръвната захар“, казва диетологът.

Лекар: Яжте мандарините така и те няма да повишат захарта ви

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com