Лекар: Тези симптоми на болна щитовидна жлеза често се бъркат с други заболявания

4148
Лекар: Тези симптоми на болна щитовидна жлеза често се бъркат с други заболявания
Снимка: iStock

Хипотиреоидизмът е често срещано заболяване на функционалната щитовидна жлеза. В този случай функциите на този орган са силно отслабени и той не е в състояние да произвежда достатъчно количество хормони. Симптомите на това заболяване могат да бъдат подобни на други. Според ендокринолога Федор Радугин , хипотиреоидизмът има неспецифични прояви и може да бъде объркан с анемия.

Междувременно хормоналният баланс на жлезата е много важен, тъй като влияе върху регулирането на метаболитните и храносмилателните процеси, поддържайки телесната температура и сърдечната функция.

За здрава щитовидна жлеза яжте този есенен плод

Д-р Радугин отбелязва, че с развитието на болестта нейните външни симптоми са подобни на други патологии и следователно изискват внимателен анализ. В процеса на диагностицирането му лекарите могат да използват метода на изключване.

Симптоми на заболяването

Д-р Радугин назовава неспецифични прояви на хипотиреоидизъм: обща слабост, сънливост, суха кожа, нарушения на съня. Такива състояния са характерни за анемия или неврологични заболявания.

Лекарят препоръча да се консултирате с лекар при първите симптоми: ако хипотиреоидизмът не се лекува, той може да повлияе негативно на обмена на течности и да провокира натрупването им в сърцето, белите дробове и други органи. В резултат на това може да се развие сърдечна недостатъчност.

Функцията на този орган е пряко свързана със здравето на сърдечно-съдовата система, репродуктивната функция, скоростта на метаболизма и психо-емоционалното състояние на човека.

Ако въпреки достатъчното сън се чувствате депресирани, без енергия и не можете да се концентрирате, това може да е първият признак на заболяване. Коментираната жлеза произвежда хормони, които са отговорни за енергийния баланс на тялото и допринасят за производството на "хормона на щастието" - серотонин. При недостатъчна секреция на тези хормони всички процеси в тялото протичат по-малко активно, което също засяга умствената дейност.

Излишъкът от хормони, произвеждани от тази жлеза, води до когнитивно увреждане. Трудно ви е да се концентрирате и трудно запомняте и мислите.

Дискомфортът във врата, гръбначния стълб, лактите, раменете и бедрата, както и внезапното изтръпване в мускулите са признаци за възможна липса на производство на тироксин. При дефицит се разрушават нервните клетки, които изпращат сигнали за болка.

Когато метаболизмът се забавя, активността на мастните жлези намалява и процесът на хранене на тялото с полезни вещества се нарушава, в резултат на което кожата започва да се лющи, нокътната плоча става крехка, а космените фоликули изпадат в хибернация.

Още: Учени: Това е най-добрият чай за щитовидната жлеза

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com