Лекарство срещу старост създадоха в Сибир

21659
Лекарство срещу старост създадоха в Сибир
Снимка: Thinkstock/Guliver

Алтайски учени са завършили тестовете на лекарство срещу старост. Експериментите на препарата върху мишки и дъждовни червеи са показали невероятни резултати.

При създаването на "еликсира за младост" са използвани нови постижения на биотехнологиите, съобщава РИА Новости.

Алтайският държавен университет е разработил препарат, който позволява да се активират процесите по изработване на собствени стволови клетки от организма, да се стартира процесът по обновяване на тъканите и да се поддържат те в състояние на биологично млад организъм. Сега неговата ефективност е потвърдена в доклинични изпитания.

Когато старостта отдалечава смъртта

Някои видове са по-малко застрашени от смърт, достигнали до старостта, отколкото на по-ранна възраст. „Еволюцията е измайсторил...

"Много медици смятат, че стареенето е заболяване, а това значи, че може да се излекува – разказва директорът на института по биомедицина към Алтайския държавен университет Иван Смирнов. – Ние вече няколко години съвместно с колеги от Томския институт по фармакология и регенеративна медицина провеждаме разработка на няколко подмладяващи препарата, включително за регенерация на костен мозък след химиотерапия при онкоболни, хепатопротектор за поддържане на черния дроб, препарат за женското здраве. Това е медицината на XXI век."

След няколко години учените планират да започнат изпитания на препарата върху доброволци. Напълно е възможно след това "еликсирът на младостта" да се появи в аптеките и да бъде достъпен за всеки.

"Невъзможно е да се постигне вечен живот или вечна младост, но е напълно реално да се повлияе на скоростта на стареене, ако се въведе тя в зоната на пренебрежимото (незначително) стареене колкото се може по-рано", коментира информацията за създаването на лекарство срещу старост главният лекар гериатър на Москва Олга Ткачева.

По думите ѝ колкото по-рано човечеството измисли как да влезе в това плато на пренебрежимо стареене, толкова повече хората ще могат да остават активни, а следователно – млади.

Старостта започва на 39 години

Американски учени са установили възрастта, на която започва стареенето - 39 години. На 38 години, обясняват учените, се достига пи...

Ткачева добавя, че подобни примери за незначително стареене има в живата природа. "Има например бисерна мида, която не старее. Тя продължава да расте, размножава се през целия живот и умира не от старост, а от това, че във връзка с големите си размери не може да се придвижва и да си подсигурява храна", пояснява медикът.

Тя също разказва, че в момента се провеждат много експерименти в областта на забавянето на стареенето, но все още те се ограничават в експериментални работи, а за реални резултати може да се говори, когато се демонстрира влиянието на препарата върху хора.

Пренебрежимото стареене (или незначителното стареене) е свойство на живия организъм, при наличието на което външният вид, репродуктивната функция, нивото на генна експресия в голяма степен не зависят от възрастта.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com