Мед - лекар разкри как е правилно да се яде за повишаване на имунитета

34460
Мед - лекар разкри как е правилно да се яде за повишаване на имунитета
Снимка: fancycrave1 / Pixabay

В началото на есента всеки търси начин за укрепване на имунитета и мнозина вярват, че медът ще помогне за предотвратяване на сезонни настинки.

Руският алерголог д-р Ирина Николаевна Естрина разкри дали той наистина повишава имунната защита и как е правилно да се приема.

Правилна консумация на мед за железен имунитет

Този пчелен продукт е наистина здравословен. Съдържа фруктоза, глюкоза, малтоза, захароза, витамини B, K, C, както и полифеноли и микроелементи, благодарение на които има противовъзпалително и антимикробно действие. Ненапразно се счита за една от най-полезните храни за имунната система. Само 2 супени лъжици от него доставят на тялото ни всички важни витамини и минерали, необходими за укрепване на организма.

Но не трябва да се забравя за съдържанието на бързи въглехидрати в него, така че може да бъде опасен за пациенти с метаболитни нарушения, затлъстяване и диабет.

Мед: Лекар разкри кога и защо е вреден

Алергията към този пчелен продукт не се проявява много често и нейните симптоми могат да бъдат напълно различни от човек на човек. Като цяло признаците на алергична реакция са подобни на симптомите на други видове алергии. Алергиите могат да се проявят под формата на уртикария, ринит, оток на Квинке и дори анафилактичен шок.

За да боледувате по-малко през късната есен и зимата, започнете да добавяте чаена лъжичка от този пчелен продукт към чая си, а още по-добре пийте чай с лимон и джинджифил, както и топло мляко, подсладено с коментирания продукт.

Но не забравяйте, че този пчелен продукт не може да се добавя към течност, чиято температура е над 40 градуса - във вряща вода той губи лечебните си свойства. А ако го загреете до 42 градуса, това не само ще унищожи много от полезните вещества в състава му, но и ще доведе до отделянето на вредни за човешкия организъм вещества. Затова добавете подслаждащия агент, след като чаят се свари и водата се охлади малко.

Също така е нежелателно този продукт да се консумира по време на основното хранене, това само ще добави допълнителни калории и ще влоши храносмилането.

 

Най-полезно е той да се консумира като отделен продукт. В този случай се препоръчва да се приема 1 час преди или след хранене. Най-добре е да приемате 1-2 чаени лъжички сутрин, на гладно. По-добре е да направите това през първата половина на деня поради бързите въглехидрати в състава на продукта.

Като лека закуска можете да ядете пчелния продукт в комбинация с лимон, ядки, джинджифил и сушени плодове.

Още: Учени разкриха какво ще се случи с холестерола ви, ако ядете мед

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com