Мигрена: Всичко, което трябва да знаете

1926
Мигрена: Всичко, което трябва да знаете
Снимка: iStock

Мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света, засягащо повече от 10% от общото население. Това означава, че един на всеки седем души страда от мигрена. Тя е силно инвалидизиращо неврологично разстройство, което засяга личния, професионалния и психологическия живот на хората. И все пак това е едно от най-слабо диагностицираните и нелекувани заболявания.

Според Американския институт по неврологични разстройства и инсулт, мигрената е интензивно главоболие, характеризиращо се със силна пулсираща болка в една област на главата. Често се придружава от други симптоми като гадене и повишена чувствителност към светлина и звук.

Има около 150 различни вида главоболие. Те са широко класифицирани в две категории, а именно първични и вторични. Мигрената попада в категорията на първичните главоболия, което означава, че не възниква в резултат на друго медицинско състояние. Обратно, вторичните главоболия са причинени от основен здравен проблем.

Мигрената засяга различните хора по различен начин. Това, което може да се задейства за един човек, може да не е за други. Тежестта и честотата също могат да варират при пациентите с мигрена. Най-често това не е генетично заболяване и може да засегне всички, независимо от тяхната възраст.

Нов начин за справяне с мигрената – ето какво съветват учените

За повечето хора симптомите на мигрена започват ден или два преди главоболието. Тази фаза се нарича продром. Следващата фаза се нарича аура, водеща до „атаката“. При някои хора, за щастие, продромната фаза е непосредствено последвана от атаката. И накрая, епизодите на мигрена завършват с нещо, което наричаме постдром.

Нека разгледаме подробно всяка от тези фази.

Фази на мигрена

Продром

Както бе споменато по-горе, тази фаза започва ден или два преди действителната атака. Нарича се още фаза преди главоболие или предчувствие. Според изследвания около 20-60% от пациентите с мигрена преминават през продромна фаза, характеризираща се с емоционална нестабилност като раздразнителност, отчаяние или еуфория. Човек може също да има соматични симптоми като умора или хиперактивност, придружени от повишена жажда и уриниране или запек. Освен това може да причини липса на концентрация и безсъние. Желанието за определена храна и мускулната скованост, особено около врата и раменете, са няколко други симптома.

Аура

Изследванията показват, че 25% от хората, които страдат от мигрена, имат епизоди с аура. Може да се появи преди или по време на атаката. Симптомите започват постепенно и могат да продължат от пет минути до повече от час. Аурата се характеризира с неврологични симптоми и причинява проблеми, свързани с речта, зрението, движението и усещането. Те включват:

  • Затруднено говорене
  • Изтръпване на лицето, ръцете, краката или устата
  • Усещане за шум в ушите
  • Двойно виждане
  • Временна загуба на зрение
  • Световъртеж

Атака

Това е най-тежката фаза, когато болката всъщност започва. Това се случва, след като аурата или двете могат да се припокрият за по-лошо. Главоболието може да продължи от часове до дни. За повечето хора продължителността е между четири до седемдесет и два часа. Освен това ще бъдете изключително чувствителни към светлина, звук и миризма. Гадене, коремна болка и диария са някои от другите странични ефекти. Болката може да причини загуба на апетит и да ви накара да изглеждате бледи.

11 бързи и ефективни домашни средства за мигренозно главоболие

Постдром

Това е фазата на отнемане, при която другите симптоми отшумяват, оставяйки след себе си леко главоболие. Емоционалният дисбаланс надделява, карайки човек да се чувства прекомерно щастлив или апатичен. Умората и раздразнителността са очевидни последици от атаката. С право тази фаза се нарича още „мигренозен махмурлук“. Може да отнеме един или два дни, за да се възстановите.

Причини за мигрена

Генетични

Според изследвания фамилната анамнеза за мигрена увеличава риска. Освен това повечето хора, които имат мигрена, съобщават, че имат роднина, който страда от същото.

Хормонални

Еразъм Дарвин забелязва през 1886 г., че жените са по-склонни да получат мигренозни пристъпи, отколкото мъжете. Оттогава са проведени няколко проучвания в полза на аргумента. Мигрената е два до три пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете.

Значителният спад в нивата на естроген преди началото на менструалния цикъл действа като спусък в този случай. Предменструалната мигрена, както я наричаме, обикновено започва един до три дни преди цикъла.

Какво предизвиква мигрена?

Емоционални тригери

Въпреки че това основно се отнася до отрицателни емоции като стрес или безпокойство, понякога положителните, като вълнение или изненада, също могат да предизвикат мигрена. Те предизвикват освобождаването на редица хормони, които поставят тялото под неврологичен стрес, известен като ситуацията „бий се или бягай“. Това може да доведе до повишено мускулно напрежение и разширяване на кръвоносните съдове, което води до мигрена.

Хранителна чувствителност

Различни категории храни могат да предизвикат симптоми на мигрена при някои хора. Замразени, мариновани, ферментирали или отлежали храни са няколко често срещани. Мигрената за някои хора може да бъде свързана с кофеин или консумация на алкохол.

Сензорни стимули

Това включва чувствителност към човешките сетива. Ярките, мигащи светлини могат да предизвикат мигрена, както и силните шумове.

Превантивни мерки срещу МИГРЕНА

Промяна в атмосферното налягане

Атмосферното налягане има обратна връзка с нашите телесни тъкани. Когато атмосферното налягане е високо, то притиска повече телата ни и ограничава доколко нашите тъкани могат да се разширят. Обратно, когато налягането е ниско, това позволява на нашите тъкани да се разширят повече, което оказва по-голям натиск върху нашите нерви и други части на тялото ни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com