Миомата на матката: какво трябва да знаят жените

20794
Миомата на матката: какво трябва да знаят жените
Снимка: iStock

Миомата на матката се среща при жени от целия свят - Азия, Европа, Африка и Америка. Според ново проучване между 20% и 77% от всички жени по света имат миоми. Диагнозата обикновено се установява късно, ако изобщо се стигне до такава. Най-често тя се разбира по време на рутинни прегледи или когато започне да се усеща дискомфорт. Броят на нерегистрираните случаи също остава висок. Миомите се срещат по-често при жени с тъмна кожа. Точните причини за това все още не са известни.

Повечето засегнати жени са на възраст между 25 и 50 години. Изследователите предполагат, че роля играе както генетичната предразположеност, така и хормоните. След менопаузата вероятността от развитие на нова миома е близка до нулата.

Най-разпространените митове за женското здраве, в които вярваме

Далеч не е мит твърдението, че здравето е най-голямото богатство, но във връзка със здравето и в частност с женското здраве, често став...

Така наречените субмукозни миоми се образуват под лигавицата на матката, интрамуралните миоми растат в мускулния слой, а субсерозните - от външната страна на матката. Обикновено лекарят може да ги установи при гинекологичен преглед или да ги открие с ултразвуково изследване. Миомите не са опасни, те доброкачествени тумори, но могат да предизвикат силни болки.

Най-често срещаните симптоми

Симптомите се усещат по различен начин от различните жени. Те могат да зависят например от размера и местоположението на фиброидите. Първият признак може да бъде болка в долната част на корема или в областта на таза. Възможно е и да има силно и продължително менструално кървене. В най-лошия случай то би могло да бъде последвано от анемия, а впоследствие и от замайване. Друг възможен признак е междуменструалното кървене. Ако то е особено силно, засегнатите трябва да се обърнат към лекар. Той може да установи дали наистина става въпрос за миома или за злокачествен тумор. Почти никога обаче не се случва миома да се превърне в злокачествен тумор. Но при всички случаи консултацията е важна.

Ако става въпрос за малък доброкачествен тумор, лекарят вероятно ще наложи наблюдение на редовни интервали. Повечето от миомите са под 5 сантиметра. Но има и случаи на изключително големи миоми, чието тегло достига до няколко килограма. Подобни образувания могат да притиснат съседни органи и да причиняват допълнителен дискомфорт. А ако е засегнат пикочният мехур, би могло да има и силно, неприятно, а понякога и неконтролируемо желание за уриниране. Болките в гърба и бъбреците, както и неспецифичните болки в краката също могат да са причинени от миома.

Най-полезните билки, които ще ви спасят от всички женски проблеми

Лайка Неслучайно научното наименование на лайката - matricaria, идва от латинската дума matrix (матка), защото това е и традиционното ...

Какви терапии има

Отстраняването на миоми обикновено става с минимална инвазия. Туморът се отстранява чрез уретрална ендоскопия или лапароскопия. Така наречената емболизация също е вариант. Сравнително нов терапевтичен метод е т.нар. трансцервикална радиочестотна аблация.

По-сложно е, ако образуванието е особено голямо. Тогава се налага хистеректомия, при която се отстранява цялата матка. Подобна операция обаче се извършва само когато всички останали терапии са се провалили и щадящото отстраняване вече не е възможно. Към кой метод ще прибегне лекарят зависи и от това дали пациентката желае да има деца. Терапията следва да се определи след цялостна консултация.

 

28-ми май е Международен ден за действие по отношение на женското здраве

На 28-ми май, акти­висти и защит­ници на жен­с­ките права от цял свят се моби­ли­зи­рат за чес­т&...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com