Може ли да изчезне миома без оперативно лечение?

70832
Може ли да изчезне миома без оперативно лечение?
Снимка: iStock/Guliver

Със сигурност да. Миомата е бавно прогресиращо заболяване на женската репродуктивна система, свързано с образуването на израстъци в мускулния слой на матката. Обикновено се отличава с доброкачествен ход - постепенно нараства, без да засяга съседните органи.

Среща се при 95% от пациентите в самата матка и при 5% от пациентките в шийката на матката. Доброкачествената неоплазма се различава от злокачествената (ракова) по това, че се развива изолирано от други органи и не причинява метастази.

Може ли да се вдигне температура от стрес?

Но и без това миомата е заболяване, което изисква незабавно и цялостно лечение, т.к. нарастващият тумор може да компресира близките органи, да причини болка и също така да повлияе на репродуктивната функция. В повечето случаи лечението на миома на матката се лекува без операция. Ако пациентът започне лечение ненавременно, тогава туморът, който е достигнал голям размер, се отстранява хирургично.

Симптоми на заболяването

В 20-30% от случаите в началните етапи заболяването протича безсимптомно, миома с размери до 2 см не се усеща и много често се откриват случайно, при профилактичен преглед или при контакт за друго заболяване.

Тези два симптома с устата издават болен черен дроб

В този случай, дори и да има симптоми, пациентът може да ги обясни с други причини, т.к. те са характерни за много гинекологични (и не само) заболявания. Не се самолекувайте и не пренебрегвайте проблема. Ако получите следните симптоми, трябва да се консултирате с лекар:

  •     болка в долната част на корема (в областта на таза);
  •     по-дълго и по-обилно от обичайното менструално кървене;
  •     появата на кървене, което не е свързано с цикъла;
  •     запек или често уриниране на малки порции (нарастващите фиброиди могат да компресират пикочния мехур и ректума, нарушавайки нормалното им функциониране).

Лечение на миома на матката

В зависимост от размера на тумора и свързаните с него заболявания, лекуващият лекар решава дали да лекува миома консервативно или хирургично. Възможно е да се излекува миома на матката без операция, ако все още не е достигнала голям размер.

Важно е да знаете:

  • Колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-лесно е да се разреши - за навременното откриване на възли и увеличаване на обема на миоматозната тъкан са необходими редовни посещения при гинеколога. За предпочитане поне веднъж годишно
  • Не губете време. Ако се открие доброкачествен тумор, е необходимо спешно да се започне лечение, без да се чака увеличаването му. Ако лекарят заеме изчаквателна позиция, свържете се с друг специалист
  • Миомата може да бъде излекувана с лекарства или значително да облекчи симптомите на заболяването и да намали размера на тумора и възлите.
  • С настъпването на менопаузата миомите могат да изчезнат сами, следователно в пременопаузата е по-добре да се забави развитието на тумора с лекарства, без да се прибягва до операция, тъй като липсата на матката причинява както хормонален дисбаланс, така и психологически дискомфорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com