Най-мръсните неща, които сеят зарази

8632
Най-мръсните неща, които сеят зарази
Снимка: iStock/Guliver

Микробиолозите предупреждават: има повече бактерии на клавиатурата на компютъра в офиса ви, отколкото на тоалетната седалка! Не вярвате ли?

Запознайте се с текста по-долу!

Мобилен телефон

Изглежда, че мобилният телефон е личен предмет, така че не може да бъде заплаха за нас. Едва ли някой от нас почиства правилно телефоните си. А трябва! Все пак говорим навсякъде: в трамвая, метрото, докато пазаруваме. Докосваме парапета в автобуса или тоалетната, след това хващаме телефона.

Според изследователи, нашите телефони съдържат пет пъти повече бактерии, отколкото на тоалетната седалка, подметката на обувката или дръжката на вратата.

Това са болестите, с които може да се заразите от смартфона

Смартфоните са неизменна част от ежедневието ни и постоянно са с нас. Те са и една от вещите, които никога не почистваме и по повърхнос...

Пари

Наистина са мръсни! Всички го знаем, но рядко си мием ръцете след всеки контакт с тях. Изследователи от Американския медицински център "Райт Патерсън" в Дейтън са проверили какво има на парите. Те отидоха в обикновен магазин за хранителни стоки и помолиха хората от опашката да разменят една банкнота в чантата си за нова. По този начин те събрали 68 банкноти от хора и ги разгледали под микроскоп. От пет те откриха най-вирулентните бактерии - стафилококус ауреус и бацила Klebsiella pneumoniae. А 59 банкноти съдържаха опасни бактерии и само четири бяха доста чисти. Така че може би е по-добре да платите с кредитна карта в магазина?

Червило и спирала

Козметиката, която се използва ежедневно, събира микроби, които причиняват възпаление на устата и очите. Експертите предупреждават, че мръсните спирали с изтекъл срок на годност причиняват зачервяване, дразнене и сълзене на очите. Учените съветват да не се използват тестери в магазини, където едно червило може да се използва от стотици дами. 

Компютърна клавиатура

4 изненадващи неща, с които можете да се заразите в собственото си легло

Милионите микроби и патогени на най-опасните болести, които живеят в спалното ви бельо. Опасни съседи Съгласете се, че няма нищо по-д...

Най-лошите са тези, свързани с компютри, които се използват от много хора. Но също така нашите частни клавиатури гъмжат от патогенни микроби. Клавиатурите скриват например бактерии от Е.coli и други фекални бактерии, които могат да причинят лошо храносмилане и диария. 

Кухненска гъба

Най-мръсната стая в къщата е кухнята! Кухненската гъба е любимо място за бактерии. Гъбата е трудна за дезинфекция. Добра идея е да я накиснете и загреете за две минути в микровълновата, съветват специалистите.

Сушилня за ръце в обществената тоалетна

Изглежда, че това е много хигиенично устройство - не е нужно да го докосвате, когато го използвате. Това обаче не е вярно. Д -р Кийт Редуей, световноизвестен микробиолог от Уестминстърския университет твърди, че топлата сушилня осигурява идеални условия за растежа на бактерии и вируси. Докато горещият въздух духа, бактериите се заселват по ръцете ви. Новите видове сушилни са все по-оборудвани с филтри, които спират микробите. Ако обаче не сте сигурни под каква сушилня сушите ръцете си, по-добре ги избършете с хартиена кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com