Най-полезните храни за стомаха

23401
Най-полезните храни за стомаха
Снимка: iStock/Guliver

Здравето на стомаха е от съществена важност за здравето на организма като цяло, както и за правилното функциониране на имунната система. Грижейки се за стомаха си, проявявате грижа към тялото си и подпомагате поддържането на всички органи и системи в изправност.

Какво е полезно за стомаха?

Детоксикацията и балансираното меню са в основата на доброто храносмилане и ви предпазват от стомашни проблеми. Храните, които консумирате, съдържат освен полезните вещества и много вредни оцветители, консерванти, добавки, които натоварват бъбреците, черния дроб, стомаха и нарушават баланса и здравето им. Токсичните вещества са основна причина за множество заболявания. Детоксикацията и консумацията на чисти храни е в основата на разрешаването на проблема. Приемът на силно преработени храни е строго непрепоръчителен, тъй като те потискат развитието на полезните бактерии и улесняват това на вредните, които се заселват в червата ви и повишават риска от развитие на чревни и други заболявания. Опасни за стомаха са и изкуствените подсладители, влияещи отрицателно върху чревната флора.

Кои храни да предпочетете и кои са най-полезните за здравето на стомаха?

Как да се справим със стомашните киселини?

Стомашните киселини, познати с научното наименование гастроезофагеална рефлуксна болест, могат да са голяма напаст. Често се появяват с...

-  Пресните и необработени плодове и зеленчуци са чудесен източник на фибри, подпомагащи храносмилането и доброто състояние на стомаха. Освен това са пълни с витамини и минерали, които също балансират здравето не само на стомаха и червата, но и всички органи, тъкани и системи в тялото.

- Пробиотични храни. Такива са киселото мляко, кефирът, възпрепятстващи появата на потенциално опасни бактерии в чревния тракт.

- Пълнозърнести храни. Богати са на неусвояеми въглехидрати. Това, което ги прави изключително полезни, е свойството им да преминават през червата, без да се усвояват, и да достигат дебелото черво, където подпомагат развитието на полезните микроорганизми.

- Консумацията на чесън също е от изключителна полза за стомаха, поради неговите силно изразени противогъбични и антимикробни свойства.

- Артишокът е сред храните, изцеляващи стомаха. Съдържащия се в него вид разтворими фибри е с действието и качеството на пробиотици.

Внимание: Ранни симптоми на рак на стомаха

Вестник „Daily Express” публикува списък с първите признаци, на които трябва да обърнете внимание, за да се открие ранна фа...

- Джинджифилът подпомага борбата с неприятно и неестетично подутия стомах, стимулирайки производството на храносмилателни сокове.

- Ябълковият оцет, освен вкусна подправка за салатата ви, е и чудесен лек за стомаха. Облекчава гаденето и симптомите на лошо храносмилане. Той подпомага и поддържането на правилната киселинност в стомаха ви. Бонусът, които получавате, е ускоряване на метаболизма, поради което е употребяван и за освобождаване от излишните килограми.

- Костният бульон има благодатно действие върху организма и правилното функциониране на стомаха. Богат на минерали и желатин, той съществено подпомага дейността на червата.

- Семена от тиква. Предпочитайте да ги консумирате сурови, за да запазите всички ценни вещества в тях. Стимулират червата и така се грижат за здравето ви. Те предпазват и от паразити.

Не пропускайте и основните правила за здрав стомах – качествена храна, приемана често и на малки порции, достатъчно количество вода и избягване на излишен прием на лекарства особено на антибиотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване с банани - ето как е правилно да се прави банановата диета

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com