Неуязвими бактерии пълзят по планетата

10743
Неуязвими бактерии пълзят по планетата
Снимка: Gettyimages

В Китай е открит ген, който отговаря за устойчивостта към колистин – антибиотик от клас полимиксини, които се смятат за антибиотици последно поколение – те се прилагат, когато други класове препарати вече не са способни да унищожават опасните микроорганизми.

Новият ген вече се среща в организма на южнокитайски животни и наскоро е започнал да фигурира и в болестите на човека, съобщава сп. Lancet Infection Diseases.

Изкуствен нос надушва бактерии във водата

Изследователи разработиха изкуствен нос, който е устроен на същия принцип, както и човешкия, но притежава доста по-висока чувствителнос...

Доскоро грамотрицателните бактерии, придобивайки устойчивост към антибиотиците, бяха уязвими към въздействието на полимиксините. През 2012 година СЗО определи колистин за жизненоважен за здравето на човека. Но това не попречи на китайските фермери в големи количества да дават колистин на свинете и кокошките за стимулиране на техния растеж.

В резултат сега учените от Южнокитайския агрономичен университет са установили първия известен на науката ген на невъзприемчивост към колистин, способен с лекота да се премества от една бактерия към друга.

Освен това този ген вече се е разпространил широко по Южен Китай – той е открит в 15% от пробите на месо и в 21% от животните, от които е взета кръв за анализ през 2011-2014 година. Което е още по-опасно, генът на резистентност към колистин е започнал да играе своята роля и в човешките болести – той е открит в 16 от 1322 проби от кръв и урина, взети за анализ в болниците от региона.

Генът лесно се премества от една бактерия в друга, усилвайки тяхната устойчивост към антибиотици – за разлика от други аналогични мутации, чието разпространение е ограничавано от близките потомци на мутиралия микроб. Той вече се е закрепил в щамовете на ешерихия коли, клебсиела (възбудител на пневмония) и Pseudomonas Aeruginosa.

ГМО бактерии ще диагностицират и лекуват рак

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са модифицирали стомашни бактерии по такъв начин, че те станали способни да откриват...

Причината е, че новият ген (MCR-1) е закрепен на плазмидите – извънклетъчни образувания на ДНК, които са способни да се репликират автономно. Сега дори забраната за използване на колистин в животновъдството няма да оправи нещата – генът вече се е закрепил на плазмидите и дори при липса на контакт с антибиотици не изчезва.

По такъв начин очевидно решение на този проблем все още няма, отбелязва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com