НИКОГА не мийте зъбите си след хранене

21155
НИКОГА не мийте зъбите си след хранене
Снимка: Pixabay.com

Необходимо е да си миете зъбите правилно и редовно - никой не спори с това твърдение. Споровете възникват по въпроса кога е необходимо да ги почистите. Смята се, че зъбите трябва да се мият веднага след хранене - това ще ви отърве от останалите хранителни частици, ще освежи дъха ви и ще предотврати развитието на кариес.

Като цяло логиката е вярна, но се оказва, че този навикът не е много добър, защото носи на зъби повече вреда, отколкото полза. Много експерти разкриха защо това е така.

5 грешки, които допускаме при миенето на зъби

Някои хора мият зъбите си само по веднъж на ден, а други - след всяко хранене. Но оказва, че много от нас го правят по абсолютно грешен...

Учените от Американската академия по обща стоматология стигнаха до неочаквано заключение - зъбите не трябва да се мият в следващите 10-20 минути след хранене, защото това носи значителна вреда.

Говрад Хамбъл, президент на Академията, отбеляза, че този навик дава на киселината, която се намира в повечето храни, да проникне в емайла. Четката леко уврежда повърхността на емайла и всъщност „избутва” киселината вътре в зъба. Това увеличава риска от разрушаване на дентина поради вредното въздействие на киселината. В същото време проблемът може да остане напълно невидим.

Според експерти, зъбите особено се повреждат, ако се почистват веднага след яденето на такива храни като ябълки, портокали или различни газирани напитки. Те значително увеличават чувствителността на зъбния емайл, а триенето с твърди четки може да доведе до сериозни увреждания, макар и не веднага забележими. Редовното миене на зъбите веднага след хранене може да унищожи емайла, така че експертите съветват да направите това или преди хранене, или да изчакате поне половин час след като сте яли нещо, докато киселинният баланс в устната кухина се нормализира.

Откриха неочаквана вреда от редовната консумация на яйца

Учени от Китай, Австралия и Катар откриха неочаквана вреда от редовната консумация на яйца. Резултатите от научната работа са публикува...

Подобен проблем може да преследва тези, които заменят четката за зъби с дъвка. Дъвченето също „избутва” киселината в зъбния емайл, а в някои случаи може да го направи по-ефективно от четката. Така че дъвката също си заслужава да се отложи, особено след като самата тя все още е източник на проблеми.

Експертите съветват да не се въздържате да си миете зъбите след хранене, дори ако наистина искате да освежите дъха си. По-добре е да използвате специални освежаващи течности, или просто да изплакнете устата си с вода.

Препоръчително е да си миете зъбите сутрин, веднага след събуждане, а вечер - точно преди лягане. Правилната грижа за устната кухина напълно елиминира неприятния дъх, така че след хранене няма да е необходимо да почиствате зъбите си.

източник: zdrave.to

Лечебен и вкусен сандвич възстановява черния дроб веднага

Функциятa нa чeрния дрoб e изключитeлнo вaжнa, тъй кaтo e нeщo кaтo ocнoвeн филтър нa oргaнизмa. Мръcният въздух, cинтeтичнaтa хрaнa, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com