Нови капки за очи разтварят катаракта

35821
Нови капки за очи разтварят катаракта

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) са разработили препарат на основата на стероид, способен буквално да разтвори катарактата и да възстанови зрението.

Серия лабораторни изпитания на животни са показали ефективността на препарата. Учените скоро планират клинични изпитания на хора, съобщава Science.

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта

Двуседмична кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" &n...

От катаракта по цял свят страдат десетки милиони хора. Макар че учените още не разбират много добре етиологията на заболяването, те свързват възникването на катаракта с натрупването на белтък, който в нормално състояние помага за поддържането на неговата структура и прозрачност.

С времето белтъкът губи тази способност и се натрупва в очната леща, образувайки филм, който предизвиква ефект на "мътно стъкло" – типичен симптом на катаракта.

Учените установили, че ланостеролът (органично вещество, предшественик на стероидите) може да предотврати или дори да отстрани катаракта. За да проверят своята хипотеза, те тествали разтвор на основата на ланостерол в три различни експеримента.

Отначало изследователите използвали клетки на човешка очна леща, за да разгледат доколко ефективно се справя ланостеролът с лабораторния модел катаракта. Учените фиксирали съществено съкращаване на белтъчната "пелена". След това провели експеримент със зайци. В резултат при 11 от 13 животни, страдащи от катаракта, се подобрило зрението, а при няколко катарактата изчезнала напълно.

По-добро зрение с компютърни игри

Компютърните игри могат да подобрят зрението на децата. Това показва ново изследване на американски учени, публикувано в списание "Curr...

В третия експеримент взели участие кучета, при които с възрастта се развила катаракта. Учените поставили ланостерол във вид на капки за очи и инжекции. Резултатите били същите, както и в предишните два експеримента. Подобрението било толкова забележимо, че учените отбелязвали съкращаване на катарактата само като погледнели кучетата в очите. В същото време точният механизъм на действие на новия препарат остава слабо изследван.

Учените се надяват да проведат следващата серия клинични изпитания на новия препарат вече на реални пациенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com