Ново проучване: 5 чаши кафе на ден не вредят

20735
Ново проучване: 5 чаши кафе на ден не вредят
Снимка: iStock/Guliver

Пристрастените към кафето могат да си напълнят още една чаша - или три - след като ново проучване установи, че то няма лош ефект върху сърцето. Проучването е публикувано в интернет страницата на университета Queen Mary в Лондон, предаде БГНЕС.

Минали проучвания показват, че артериите склерозират при прекомерното пиене на кафе, а на употребяващите кафе се препоръчва да го намалят. Но проучване върху повече от 8000 души показва, че пиенето на пет чаши на ден не е по-лошо от пиенето на по-малко от една чаша на ден.

Не пийте кафето си преди 9 часа сутринта

Кафето не трябва да се пие преди 9 ч. сутринта, разкрива неврологът от Университета по здравни науки, Стивън Милър. Това се обяснява с ...

В рамките на експеримента, няколко души са изпили до 25 чаши, без да се увеличи риска от склерозиране на артериите им.

Изследователи от университета Queen Mary в Лондон са разделили 8 422 души в три групи - тези, които пият по-малко от една чаша на ден, тези, които пият между една и три, и тези, които пият три или повече. Средният брой на чашите кафе, консумирани от третата група, е бил пет, но някои от участниците в нея са консумирали доста повече. Изследователите са открили, че дори при тези, които пият по едно кафе на час, няма по-голяма вероятност от втвърдяване на артериите, отколкото при тези, които пият по-малко от една чаша дневно.

Участниците в проучването, частично финансирано от Британската фондация за сърдечно здраве, са били подложени на магнитно-резонансна томография на сърцето, инфрачервено импулсно сканиране и други изследвания, а резултатите са се оказали верни дори след като фактори като възраст, тегло и тютюнопушене са били взети под внимание.

"Въпреки огромната популярност на кафето в световен мащаб, различни проучвания могат да накарат хората от това да спрат да му се наслаждават", казва д-р Кенет Фунг от университета Queen Mary.

Как кафето влияе на организма ни

Ставането рано сутрин определено е трудна задача за голяма част от хората. Почти всеки от нас започва деня си с кафе. Знаехте ли, че то...

"Тъй като не можем да докажем причинно-следствена връзка в това проучване, нашето изследване показва, че кафето не е толкова лошо за артериите, както предполагат предишни изследвания. Въпреки че в нашето проучване бяха включени хора, които пият до 25 чаши на ден, средният прием сред най-високата група за консумация на кафе беше 5 чаши на ден. Бихме искали да проучим тези хора по-тясно в бъдещата ни работа, така че да можем да помогнем за създаване на безопасни граници", посочват изследователите.

Предишни изследвания твърдят, че ефектът на кафето върху артериите оказва натиск върху сърцето и увеличава вероятността от сърдечен удар или инсулт. Професор Метин Аквиран, асоцииран медицински директор на Британската фондация за сърдечно здраве, заяви, че сегашното проучване "изключва един от потенциалните вредни ефекти на кафето върху нашите артерии".

Съветите за нивата на консумация на кафе са варирали във времето, но едно основните проучвания на British Medical Journal през 2017 г. установи, че "няма последователни доказателства за вредни асоциации между консумацията на кафе и здравните резултати, с изключение на тези, свързани с бременността и риска от фрактури при жени ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com