Оказва ли влияние диетата при заболявания на щитовидната жлеза?

8342
Оказва ли влияние диетата при заболявания на щитовидната жлеза?
Снимка: iStock

Диетата играе решаваща роля в лечението на заболяванията на щитовидната жлеза, тъй като функцията на щитовидната жлеза е тясно свързана с хранителните вещества, които консумираме. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират различни телесни процеси, включително метаболизма, производството на енергия и цялостния растеж. Заболяванията на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, могат да нарушат баланса на тези хормони, което води до редица здравословни проблеми. Следователно приемането на добре балансиран и целенасочен хранителен режим може да окаже значително влияние върху справянето със състоянията, свързани с щитовидната жлеза.

При хора с хипотиреоидизъм, при който щитовидната жлеза е недостатъчно активна и не произвежда достатъчно хормони, някои диетични корекции могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Включването на богати на йод храни като морски дарове, млечни продукти и йодирана сол е от съществено значение, тъй като йодът е основен градивен елемент на хормоните на щитовидната жлеза. Освен това консумирането на селен от източници като бразилски орехи, яйца и нетлъсто месо може да подпомогне преобразуването на хормоните на щитовидната жлеза и да намали възпалението.

Лекар: Това са най-опасните храни за щитовидната жлеза

От друга страна, хипертиреоидизмът, характеризиращ се със свръхактивна щитовидна жлеза, изисква различен подход към храненето. Храните, богати на йод, трябва да бъдат ограничени, тъй като прекомерното количество йод може да влоши състоянието. Кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле и брюкселско зеле съдържат съединения, които могат да попречат на функцията на щитовидната жлеза, така че те също трябва да се консумират умерено. Противовъзпалителните храни, като мазната риба, пълнозърнестите храни и плодовете, могат да помогнат за овладяването на автоимунните реакции, често свързани с хипертиреоидизма.

И за двете състояния е от полза диетата, която подпомага цялостната имунна функция и намалява възпалението. Включването на антиоксиданти чрез разнообразни цветни плодове и зеленчуци може да помогне за постигането на тази цел. Освен това консумирането на постни протеини, сложни въглехидрати и здравословни мазнини може да помогне за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и за поддържане на енергийните нива, които често могат да бъдат нарушени от нарушенията на щитовидната жлеза.

Лекар: Тези храни убиват бавно щитовидната жлеза

Важно е да се отбележи, че въпреки че диетата може да играе значителна роля в управлението на заболяванията на щитовидната жлеза, тя не е заместител на медицинското лечение. Консултацията с медицински специалист е от съществено значение за правилното диагностициране и планиране на лечението. Освен това индивидуалните реакции към определени храни могат да варират, така че се препоръчва индивидуален подход към корекциите на диетата.

В заключение може да се каже, че диетата наистина има значение при заболяванията на щитовидната жлеза. Добре обмисленият хранителен режим може да допълни медицинските интервенции и да помогне за справяне със симптомите, да подпомогне производството на хормони и да поддържа общото благосъстояние. Като разбират връзката между функцията на щитовидната жлеза и храненето, хората със заболявания на щитовидната жлеза могат да направят информиран избор, който да допринесе за тяхното здраве и качество на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com