Опасен ли е аспартамът? Причинява ли рак? Ето какво казва науката

5886
Опасен ли е аспартамът? Причинява ли рак? Ето какво казва науката
Снимка: Thinkstock

Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация (СЗО) класифицира официално аспартама като "възможен карценоген за хора". Синтетичният подсладител се използва за производството на редица храни - най-вече в нискокалорийните безалкохолни напитки, печивата, млечните продукти, дъвките без захар, зърнените закуски, инстантното кафе и други.

"Ракът е една от болестите с най-висок процент на летален изход в световен мащаб. Учените непрестанно работят, за да откриват потенциални причинители на болестта или фактори, които предразполагат към нея - надеждата е да се намалят смъртните случаи", обяснява Франческо Бранка, директор на отдела за хранителна безопасност към СЗО. "Изследванията на аспартамът показват, че въпреки че няма проблем при средно консумираните количества, потенциалните ефекти от това трябва да се изследват по-щателно".

Нула калории – пътят към затлъстяването

Изкуствените подсладители без калории понякога не само, че не помагат да се намали теглото, но и водят до затлъстяване и диабет. Посл...

По-добре да пием вода

"Препоръката не е да се избягват подсладителите изобщо, но трябва да се подхожда с внимание", казва Бранка. Според експертите всеки, който иска да си купи безалкохолни напитки със захар или подсладители, трябва да се замисли дали просто да не пие вода или напитки без подсладители.

Международната агенция за изследване на рака публикува изводите си за аспартама в медицинския журнал The Lancet Oncology. Там се описват ограничените доказателства за връзка между консумацията на този подсладител и случаи на рак на черния дроб. Важно е да се отбележи, че експертите от Агенцията оценяват само дали някоя субстанция може принципно да причини рак. Няма конкретно описание за това какво количество трябва да консумира човек, за да се изложи на риск от онкологично заболяване.

Препоръчителният максимум консумация на аспартам в Европейския съюз е 40 милиграма на килограм тегло. Според СЗО човек, който тежи 70 килограма ще достигне опасни нива на консумация, само ако пие между 9 и 14 кенчета безалкохолна напитка с високо съдържание на аспартам дневно. Според настоящите изследвания онези, които консумират по-малко от това количество, не са изложени на повишен риск от рак.

Няколко предмета у всеки дом, които могат да доведат до тежки заболявания

В днешно време ракът е едно от най-коварните заболявания. За съжаление, тази болест покосява милиони хора по цял свят. Случаите на рако...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com