X
 
 

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

446 0
Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита
Снимка: Gettyimages.com
На 28 юли от 9:00 до 13:00 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Народно събрание“ №2) ще се проведе информационна инициатива в подкрепа на елиминацията на хепатита до 2030 г.

По време на събитието народни представители и министри ще имат възможността да отправят своите послания в подкрепа на каузата, както и да се снимат пред специално пано и да публикуват снимките си във Фейсбук. Фотосите ще се качват в реално време на страницата на НСБХ „Хепасист“ и в портала на кампанията за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита (http://www.worldhepatitisday.org/en/2017-campaign).

А ще решават ли вече кога да умираме, за един болен питам?

Пак така, тихомълком, затулена сред скандали със снимки, сняг и размахваща се отговорност, мина новината за новите правила, които Нацио...

В рамките на инициативата, в почивката на пленарното заседание, се планира да се проведе среща с медиите, участие в която да вземат д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към Народното събрание, д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България и д-р Станимир Хасърджиев, председател на НСБХ „Хепасист“. По време на брифинга ще се представи инициативата и ще се постави акцент върху необходимостта от реализиране на мащабни скринингови кампании с цел постигане на заложените от СЗО планове за елиминиране на хепатита до 2030 г.

Целта на събитието в Народното събрание е да се даде гласност на факта, че в България към момента се реимбурсират от НЗОК всички най-съвременни терапевтични възможности за хепатит C, които дават успех на лечението при 99% от пациентите. За да бъде елиминиран той обаче, е необходимо да се провежда регулярен скрининг сред населението, тъй като заболяването протича безсимптомно и пациентите разбират за своето заболяване едва когато вече са настъпили усложнения. Сред най-рисковите групи са хората на възраст 40-65 г., които са имали кръвопреливане или медицинска манипулация в миналото, тъй като преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса.

Всеки може да подкрепи кампанията като напише във Фейсбук #NoHepBG и добави своето лично послание за елиминация на хепатита.

Събитието е инициирано от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и се провежда по повод Световния ден за борба с хепатита 2017 г., който се организира от Световния хепатитен алианс от 2008 г. и се отбелязва от множество държави по цял свят.

Проф. Крум Кацаров: Хепатит С вече не е медицински проблем

“Хепатит С нече не е медицински проблем, има открито лечение.” Това заяви един от водещите специалисти в лечението на забол...

В момента в света 71 милиона души страдат от хепатит C (HCV). HCV е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. В България се предполага, че около 100 000 души са носители на болестта, а около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения.

През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...