Откриха гена на "закоравелия пушач"

14525
Откриха гена на "закоравелия пушач"
Снимка: БГНЕС

Генетици от Китай и САЩ са изяснили, че мутациите в гена ANKK1 определят доколко сложно ще му бъде на човека от европейски произход да изостави пушенето и да не се връща към тютюна, става ясно от статия, публикувана в сп. Translational Psychiatry.

Пушенето и свързаните с него болести се явяват една от главните причини за преждевременна смърт днес на Земята. Според статистиката на CDC всяка година в света от цигарите и вторично пушене умират около 6 млн. души и всеки двама от трима пушачи умират от причини, свързани със злоупотребата с тютюн.

Откриха връзка между пушенето и шизофренията

Знае се, че пушенето причинява рак и сърдечно-съдови заболявания, но то може да увеличи риска и от тежки психични разстройства като ...

Китайските учени са изяснили, че много жители на Европа не могат да откажат цигарите, независимо от нееднократните опити да се разделят с тях, поради това, че притежават особена версия на гена ANKK1.

Този ген отговаря за събирането и транспорта на молекули допамин – хормона на удоволствието. Той отговаря за функционирането на множество процеси в мозъка, включително участва в развитието на нарушения в работата на нервната система, в резултат на които се формира никотинова или наркотична зависимост.

Редица предишни изследвания са установили, че хората, притежаващи мутации в участъка Taq1A в този ген, се явяват изключително предразположени към злоупотребата с наркотици или алкохол. Това навело китайските учени на мисълта, че този ген и участък може да са замесени и в появата на трудности при опити да се откаже пушенето.

Изследователите проверили своите подозрения, като анализирали и съпоставили резултатите от няколко генетични изследвания, в рамките на които биолозите се опитали да открият общи черти в структурата на гените при пушачите. В тези опити взели участие около 11 000 души.

Откриха връзка между пушенето на родителите и затлъстяването при децата

Родителите, които пушат в присъствието на своите невръстни деца, не само влошават здравето им, но и значително увеличават шанса за това...

Както показало сравнението, Taq1A и ANKK1 действително били свързани с трудности при опитите да се изоставят цигарите, но не се проявявали винаги – подобни проблеми били ярко изразени за хората с европейски произход и не били характерни за жителите на Източна Азия. Средно наличието на подобна мутация снижавало шансовете за успешен отказ от пушене с 22%.

Както смятат учените, този факт може да се използва в полза на пациентите – наличието на тези варианти на гена ANKK1 ще подсказват на медиците, помагащи на европейците да откажат цигарите, че за техните пациенти е необходима максимално възможна подкрепа и помощ в стремежа им към здравословен живот, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com