Плодовете и зеленчуците, които водят до напълняване

94070
Плодовете и зеленчуците, които водят до напълняване
Снимка: iStock

Много от нас са свикнали да смятат, че зеленчуците и плодовете са най-здравословните храни за отслабване. Има обаче определени видове зеленчуци и плодове, които могат да предизвикат обратния ефект – напълняване. Те трябва да се консумират с повишено внимание, когато се опитвате да отслабнете или да поддържате определено тегло.

Плодове и зеленчуци, които водят до напълняване 

Някои зеленчуци и плодове могат да доведат до наддаване на тегло поради съдържанието на калории и въглехидрати. Например, бананите, въпреки че са богати на калий, също са с високо съдържание на захари и калории. Картофите, особено пържени или варени с олио, могат да бъдат чудесен източник на калории, според изданието The Health Site.

От какво напълняваме спрямо кръвната група

Кокосовото масло, което често се използва при готвене на зеленчуци, също е с високо съдържание на калории. Разбирането на съдържанието на калории и състава на плодовете и зеленчуците може да ви помогне да избегнете наддаването на тегло и да поддържате здравословен начин на живот.

Някои зеленчуци също могат да допринесат за увеличаване на теглото, ако се консумират в достатъчни количества и правилно комбинирани с други храни. Кореноплодните зеленчуци като картофи, моркови и цвекло са богати на нишесте и осигуряват усещане за ситост. Те могат да се добавят към различни ястия като супи, салати и гарнитури, за да се увеличи калоричното съдържание на храната.

Също така си струва да обърнете внимание на зеленчуци с високо съдържание на мазнини като авокадо и маслини. Те са богати на здравословни мононенаситени мазнини, които насърчават ситостта и могат да помогнат при наддаване на тегло. Добавянето на авокадо и маслини към салати или използването им като основа за сосове и дипове е чудесен начин да увеличите приема на калории.

Някои хора може да са алергични към авокадото. Те включват алергии, които могат да бъдат причинени от кръстосана реакция към прашец от бреза. По-рядка алергична реакция може да възникне, ако сте алергични към латекс.

Авокадото, както и други плодове, включително ябълки, праскови, малини и боровинки, съдържат естествени химикали, наречени салицилати. Някои хора са чувствителни към тези съединения и могат да получат алергична реакция, включително кожни обриви и подуване.

Кората на авокадото съдържа персин, обикновено нискотоксично вещество, но в големи количества може да причини храносмилателни разстройства. Диагностицираните с чернодробно заболяване трябва да внимават с авокадото.

5 причини за внезапно напълняване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com