По какъв начин левкемията се отразява на организма?

6489
По какъв начин левкемията се отразява на организма?
Снимка: Getty Images/Guliver

КАК ЛЕВКЕМИЯТА ВЛИЯЕ НА КРЪВТА?

Левкемията е вид рак, който кара костния мозък да произвежда анормални кръвни клетки. Заболяването може да засегне всеки вид кръвни клетки, но най-често засяга WBC, които помагат за защита от инфекции и заболявания. Излишъкът от анормални кръвни клетки затруднява производството на други важни видове кръвни клетки, като червени кръвни клетки и тромбоцити, в костния мозък. Тази липса на червени кръвни клетки или тромбоцити може да доведе до болки в тялото и симптоми на анемия или до тежки синини и кървене.

Лекари в Англия изпробваха новаторско лечение на агресивна форма на левкемия

КАК ЛЕВКЕМИЯТА ЗАСЯГА КОСТИТЕ?

Човек може да изпитва болки в костите, тъй като костният му мозък се препълва от растежа на раковите клетки. Хората най-често усещат тази болка в дългите кости на краката и ръцете или в ребрата и гръдната кост. Понякога човек може да изпитва болка, дължаща се на образуването на маса от ракови клетки в близост до нервите на гръбначния мозък. В редки случаи левкемията може да отслаби костите до степен, която да доведе до костни фрактури. Това е по-често срещано при носещите тежест кости, като например:

  • Таза
  • Гръбначен стълб
  • Бедрената кост

КАК ЛЕВКЕМИЯТА ВЛИЯЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА?

Кръвните телца играят съществена роля за функционирането на имунната система. Те са отговорни за борбата с инфекциите и болестите в организма. Левкемията обикновено засяга WBC, като кара костния мозък да произвежда необичайни WBC, които не могат да се борят с инфекциите както трябва. Това уврежда имунната система, като излага организма на повишен риск от развитие на тежки инфекции и заболявания.

Първи симптоми при левкемия, които не трябва да пренебрегвате

КАК ЛЕВКЕМИЯТА ЗАСЯГА СЪРЦЕТО И МУСКУЛИТЕ?

При левкемията е възможно раковите клетки да проникнат в кръвоносните съдове, причинявайки проблеми като исхемична болест на сърцето, която се нарича още коронарна болест на сърцето. При нея сърцето не получава достатъчно количество кръв и кислород.Освен това някои лекарства, използвани за лечение на левкемия, могат да увеличат риска от сърдечна недостатъчност.

Лекарствата, наречени антрациклини, са стандартната терапия за остри видове левкемия. Тези типове прогресират бързо, така че изискват по-агресивно лечение. Приемането на високи дози антрациклини за кратък период от време обаче увеличава тяхната токсичност. Мускулната слабост е друго състояние, което може да засегне хората с левкемия. За съжаление, тя често е един от най-ранните причинители. Това е източник на лошо качество на живот при деца с левкемия.

Диетолог съветва с кои храни да се предпазим от рак

КАК ЛЕВКЕМИЯТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА?

Някои форми на левкемия могат да засегнат храносмилателната система, въпреки че това се случва рядко. Например хроничната лимфоцитна левкемия засяга храносмилателната система в около 5,7-13% от случаите. Лекарите наричат това синдром на Рихтер. Левкемични лезии или увреждания могат да се образуват в стомаха, илеума и проксималното дебело черво. Тези състояния могат да станат изключително сериозни или животозастрашаващи. Това е източник на инфекция, кървене или възпаление на чревните тъкани.

Хората, живеещи с левкемия, могат да се сблъскат с уникални предизвикателства. За много хора е от полза да потърсят емоционална и практическа помощ от група за подкрепа. Човек може да попита своя лекар или медицински екип за информация относно групите за подкрепа в неговия район. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com