Първи симптоми при левкемия, които не трябва да пренебрегвате

119188
Първи симптоми при левкемия, които не трябва да пренебрегвате
Снимка: iStock

Левкемия е клонално злокачествено заболяване на хемопоетичната система. Левкемиите включват обширна група заболявания, които се различават по своето развитие. При левкемиите злокачественият клонинг може да произхожда както от незрели хематопоетични клетки в костния мозък, така и от зрели кръвни клетки. Тогава той започва да се клонира или копира, и болестта прогресира.

Според Марта Уодли, специалист от Института за ракови заболявания Дана-Фарбър, САЩ, типичната възраст за поява на левкемия при възрастни е приблизително 50-70 години. Има няколко подвида левкемия в зависимост от вида на мутиралите кръвни клетки и симптомите на тази патология също се различават за различните подтипове.

Но има и няколко подобни симптома, които обикновено се появяват при тези, които имат най-често срещаните видове левкемия при възрастни.

Първа тотална победа над левкемията. Двама пациенти са излекувани със собствени клетки

Симптоми при левкемия

- Бледа кожа. С развитието на левкемия развитието на здрави кръвни клетки е затруднено, поради което при пациентите се отбелязва анемия, която се отразява на цвета на кожата им - става бледа. Анемията също е причина ръцете да изстиват.

- Умора. Както при много други заболявания, умората е често срещан симптом на левкемия. Този симптом трябва да се разглежда, ако човек изпитва постоянна умора или забележи промяна в благосъстоянието, което трябва да бъде докладвано на лекуващия лекар. Анемията също може да бъде виновникът за умората при левкемия.

- Инфекции или треска. Кръвните клетки са важен компонент на имунната система. Следователно, с намаляване на броя на здравите кръвни клетки, хората започват да се разболяват по-често. Инфекциите или треската са сред най-честите симптоми на левкемия, казват учените.

- Диспнея. Наред с усещането за умора, появата на затруднено дишане, особено при физическо натоварване, е повод за посещение на лекар.

Лекар съветва да не пренебрегвате тези 2 предупредителни признака на левкемията

- Бавно зарастване на рани. Ако раните започнат да заздравяват много бавно и кожата лесно се уврежда, това може да означава развитие на левкемия, твърдят учените. Малки червени точки по кожата - състояние, известно като петехии - също може да бъде симптом на левкемия. Петехиите са склонни да се появяват на долните крайници, добавят учените.

- Други симптоми. Въпреки че не са толкова чести като 5-те симптома, споменати по-горе, нощното изпотяване, слабостта или болките в ставите също могат да бъдат свързани с развитието на левкемия. Загубата на тегло е друг симптом на специфичен подтип левкемия. Други признаци включват кървене от носа, подути лимфни възли и втрисане.

Ако горните симптоми се появят, особено когато се проявяват в комбинация, струва си да потърсите съвет от вашия лекар, подчертават учените, тъй като това може да показва протичането на злокачествен процес в организма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com