Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко чаши кафе на ден са вредни за костите?

17 юни 2024, 15:53 часа

При пиенето на кафе киселинно-алкалният баланс в организма се променя в полза на киселините. Чрез неутрализиране на ефектите на кофеина, запасите от калций се освобождават и след това се елиминират от тялото. Така една чаша от напитката премахва около 6 мг калций от костите, казва диетологът Светлана Фус.

Оптимална доза кафе

Ако пиете по 1-2 чаши кафе на ден, това няма да навреди. В такива случаи е необходимо да се помни, че дори здравословната храна, в излишък, може да навреди на тялото. Ето защо, ако пиете три до четири чаши на ден, след известно време това количество може да се окаже критично за вашето здраве.

Пиенето на твърде много кафе също пречи на усвояването на калций в червата, което също има отрицателно въздействие върху здравето. Попълването на дефицита понякога може да бъде доста проблематично.

Вместо кафе: Тези напитки ободряват и помагат за отслабване

Четири чаши кафе вече могат да премахнат калция от тялото, споделя експертът.

Какво трябва да знаете за калция?

Калцият влияе върху здравината на костите и зъбите, мускулния тонус, функцията на кръвоносните съдове и дейността на нервната система. Достатъчното количество калций намалява риска от фрактури, остеопороза, диабет и недостиг на витамини.

Според Националния здравен институт на САЩ нивата на прием на калций могат да се променят с течение на годините.

Децата, бременните и кърмещите жени се нуждаят от колкото е възможно повече калций, но общите норми за здрав човек са приблизително следните.

Жени:

  • от 19 до 50 години - 1000 mg
  • над 51 години - 1200 mg

Мъже:

  • от 19 до 70 години - 1000 mg
  • над 71 години - 1200 mg

Калцият играе ключова роля в мускулната контракция, активирането на яйцеклетките, развитието на здрави кости и зъби, съсирването на кръвта, функцията на нервната система, регулирането на сърдечната честота и баланса на течностите в клетките.

Киселинната среда спомага за разтварянето на калциевите соли, а мастните киселини подпомагат усвояването му. Следователно витамин D играе важна роля в усвояването на калций.

Симптоми на калциев дефицит в организма

Те са следните:

  • Поява на проблеми със зъбите.
  • Мускулни крампи.
  • Смущения във функционирането на сърцето.
  • Болка в костите.

В началото на курса си заболяването не представлява сериозна опасност. Празнината може да бъде запълнена доста лесно. Но ако не забележите загубата на това вещество от костите навреме, могат да възникнат сериозни последствия. По-специално може да се развие остеопороза.

Можете да попълните загубения калций с храни, богати на този минерал: извара, бадеми, сусам, различни видове зеле.

За определяне на дефицит на калций в организма само ръководството по симптомите не е достатъчно. Когато се появят първите признаци, трябва да се консултирате със специалист. Вероятно ще е необходимо да се подложите на медицински преглед, допълва експертът.

Как влияе кафето върху високия холестерол?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес