По колко нахут може да се яде при диабет?

18908
По колко нахут може да се яде при диабет?

Гликемичният индекс на сварения нахут е 30, което означава, че консумацията му води до бавно повишаване на нивата на кръвната захар. Хората с диабет могат спокойно да ядат варен нахут в комбинация със зеленчуци и/или протеини - тази комбинация няма да доведе до скок на кръвната захар.

Хората с диабет могат да ядат турски грах (нахут) не повече от 2 пъти седмично, като единичната порция трябва да е умерена, по възможност да не надвишава 150 грама, според руския лекар Елена Сюракшина.

Състав и полезни свойства на нахута

Калоричност на 100 гр сухи нахутени зърна е 368 kcal. При готвене храната абсорбира голямо количество течност, поради което съдържанието на калории в нея силно намалява. Сварените нахутени зърна съдържат само 127 kcal/100 гр.

Нахут: Вдига или сваля кръвната захар

Турският грах е отличен източник на растителен протеин, което привлича вегетарианците към него. Съдържанието на протеини в зърната му (в сух продукт) е 23 гр на 100 гр, което е 20-30% от теглото на продукта. Мазнините съставляват 6-8% от теглото на продукта, или 6 гр на 100 гр, повечето от които са полиненаситени (здравословни растителни) мазнини. Делът на въглехидратите в сухите зърна е 53 гр, тоест до 55% от масата на продукта са въглехидрати. При варене и задушаване масата се увеличава 2-3 пъти поради наличието на вода.

Турският грах е богат и на растителни фибри, които помагат за нормализиране на чревната функция. Консумацията му помага в борбата със запека.

"Нахутените зърна съдържат голямо количество витамини и микроелементи. Витамините от група B, вит. A, K и C в състава им повишават имунитета, помагат за намаляване нивата на холестерола в кръвта, подобряват работата на сърдечно-съдовата система", казва лекарят.

Експертът допълва, че минералните вещества в тази храна - калций, магнезий, селен, манган, мед, цинк, натрий и йод помагат за нормализиране на кръвното налягане, обновяване на кръвните клетки и укрепване на костната тъкан.

Голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в нахута, подобряват състоянието на кожата и спомагат за забавяне на процеса на стареене. ⠀

Недостатъците на нахута

Като бобова храна нахутените зърна имат способността да предизвикват подуване и газове. Ето защо турският грах не се препоръчва за консумация от хора със стомашно-чревни заболявания, придружени с повишено образуване на газове, язва, подагра, проблеми с пикочния мехур.

За да намалите риска от газове след ядене на тази храна, трябва я комбинирате със зеленчуци и по възможност да не я комбинирате (както другите бобови растения) с храни, които увеличават риска от образуване на газове и ферментация в червата (млечни продукти, бързи въглехидрати, глутен).

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com