Полезен или вреден е ледът за третиране на травма?

2611
Полезен или вреден е ледът за третиране на травма?
Снимка: pixabay.com

Ледът, който често се използва като често срещана мярка за първа помощ при травма, отдавна се счита за средство за намаляване на отока и облекчаване на болката. Наскоро обаче полезността му в такива случаи беше подложена на анализ, като експертите обсъждат дали в действителност той може да бъде по-скоро вреден, отколкото полезен в определени ситуации.

Привържениците на използването на лед твърдят, че той ефективно свива кръвоносните съдове, като намалява притока на кръв към увредената област. Това свиване спомага за минимизиране на отока и възпалението, като осигурява незабавно облекчение на болката. Освен това изтръпващият ефект на леда може да осигури облекчение на дискомфорта, което позволява на пострадалите лица да понасят по-добре болката в началните етапи на възстановяването. Прилагането на лед често се препоръчва през първите 48 часа след травмата.

Все повече изследвания обаче сочат, че безразборната употреба на лед може да не е толкова полезна, колкото се смяташе преди, особено в контекста на травматичните увреждания. Едно от основните опасения е, че прекомерното заледяване може да забави естествените оздравителни процеси в организма. Когато притокът на кръв е намален за твърде дълго време, това може да възпрепятства доставката на основни хранителни вещества и имунни клетки до увредената област, което потенциално може да удължи времето за възстановяване.

Още: Какво да предприемете, когато имате мускулно разтежение или травма?

Друг аргумент срещу леда е, че той може да прикрие истинската степен на нараняване. Чрез изтръпване на областта ледът може да прикрие усещането за болка, което затруднява оценката на тежестта на травмата. Това може да доведе до неадекватно лечение или забавена реакция при по-сериозни наранявания.

Освен това има опасения, че прекомерното заледяване може да причини измръзване или студени изгаряния, особено когато ледените пакети се прилагат директно върху кожата без бариера. Измръзването може да причини увреждане на тъканите и дори да влоши общото състояние.

В крайна сметка целесъобразността на използването на лед по време на травма зависи от естеството и тежестта на нараняването. При леки навяхвания, разтежения или натъртвания ледът може да осигури ефективно облекчение и да помогне за възстановяването. При по-тежки наранявания като счупвания или дълбоки тъканни травми обаче може да е по-разумно да се даде приоритет на правилната медицинска оценка и лечение пред незабавното прилагане на лед.

Ползата или вредата от използването на лед по време на травма е многозначителна тема. Въпреки че в определени ситуации ледът може да осигури незабавно облекчение и да намали отока, безразборната му употреба може да попречи на естествените оздравителни процеси на организма и да замъгли истинската степен на травмата. Когато решавате дали да използвате лед, от решаващо значение е да вземете предвид вида и тежестта на травмата и да потърсите професионален медицински съвет, когато се съмнявате. Правилната оценка и персонализираната грижа са от ключово значение за осигуряването на най-добрия резултат за хората, които се сблъскват с травматични наранявания.

Още: Как да разберете дали имате мускулна треска или друга травма

Източник: Uamshealth

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com