Позитивното мислене ни помага срещу високо кръвно

19424
Позитивното мислене ни помага срещу високо кръвно
Снимка: Thinkstock

Позитивното мислене също помага срещу високо кръвно, каза Елица Петрова, представител на Българска лига по хипертония, за БГНЕС.

Как може да се лекува кръвно налягане без да пием лекарства е един въпросите, които тя получава от много хора. Това, което Елица Петрова препоръчва, е много течности, разходки в парка, по-малко солена вода. "И това, което всъщност на последните световни кардиологични конференции се препоръчва, е позитивизъм и въобще мислите ти да не текат в посока колко си нещастен, колко си болен, колко е ужасна страната, в която живееш и какво изобщо ти се случва, а напротив – да се радваш на слънцето, на деня, на това че си жив и днес, че можеш да се срещнеш с хората, които обичаш и които ти харесват. Това допълнително е установено дори вече и научно, че може да понижава нашето кръвно налягане и да ни дава един нормален начин на живот", каза тя.

На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Българската лига по хипертония избра компонентите на метаболитния синдром да бъдат акцент в Националната информационна кампания, посветена на Световния ден на хипертонията 2015. Тя преминава под надслов "Здравословно тегло - здравословно кръвно налягане".

България е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45%. У нас хипертониците са около 2 милиона, като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37. По-тревожен е фактът, че 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години) са с наднормено тегло или затлъстяване. Това говори не само за естетичен проблем, а за проблем на влошено здраве, на риск за редица сериозни, заплашващи качеството и продължителността на живота заболявания.

За поредна година в няколко пункта в страната и в София хората могат да се изследват безплатно. Така специалисти им помагат да установят кръвното си налягане, а за трета поредна година правят това с Афиб технология, която освен всичко останало помага и за откриване на предсърдно мъждене и предотвратява мозъчен инсулт. "Предсъдното мъждене е изключително опасна аритмия, в много голям процент от случаите си тя е епизодична. Трябва специално отношение и внимание да се обърне на тази аритмия. Тя се открива по два начина – или чрез електрокардиограма, или чрез афиб технологията", обясни Елица Петрова. Тя препоръчва, освен посещения при кардиолог и всяко домакинство да има апарат за кръвно.

До следобедните часове на пункта при Народния театър "Иван Вазов" в столицата успяха да преминат над 120 души. Пунктове има днес на още 4 места в София и още 9 в най-големите български града. За миналата година, например при кампанията е измерено кръвното на 2183 души в цялата страна и е диагностицирано предсъдно мъждене на 72 души. Това означава, че в кампанията реално тези хора са успели да разберат какво е тяхното състояние и да предотвратят наличие на мозъчен инсулт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com