Рубеола - симптоми, лечение и усложнения

47472
Рубеола - симптоми, лечение и усложнения
Снимка: iStock/Guliver

Рубеола, известна още като дребна немска шарка, представлява вирусна инфекция, протичаща с червеникав обрив по тялото. Проявява се с висока температура и подути лимфни възли.Инфекцията се разпространява от човек на човек чрез контакт с капчици от секрета, който се отделя при кихане и кашляне. Това означава, че можете да се заразите, ако докоснете устата, носа или очите си, след като предварително сте докоснали повърхност, върху която има секрет от заразен човек. 

Споделянето на храна или напитки с други хора, също може да стане причина за инфектиране.След въвеждането на ваксината срещу рубеола в края на 60-те години, честотата на заболяването значително намаля в САЩ и в развитите страни. Но все още често се среща в много други части на света. Засяга предимно деца, най-вече тези на възраст между 5 и 9 години, но може да се появи и при възрастни.Немската шарка обикновено протича като лека инфекция, която преминава в рамките на една седмица дори и без лечение. Но при бременни жени инфекцията е по-сериозна, тъй като може да причини синдром на вродена рубеола при плода.Това води до нарушение в развитието на бебето и причинява сериозни вродени дефекти като сърдечни аномалии, глухота и мозъчно увреждане. Важно е при бременност лечението да започне веднага.

Какви са симптомите на рубеола?

Симптомите на рубеола често са толкова леки, че дори са трудни за забелязване. Те обикновено се развиват в рамките на две до три седмици след първоначалното излагане на вируса. Продължителността им е от три до седем дни и включват следните оплаквания:

  • розов или червен обрив, който започва по лицето и след това се разпространява надолу към останалата част от тялото
  • лека треска - обикновено под 38,8 ° С
  • подути лимфни възли
  • хрема или запушен нос
  • главоболие
  • мускулна болка
  • възпалени или зачервени очи

Въпреки че на пръв поглед тези симптоми може да не изглеждат сериозни, трябва да се свържете с вашия лекар, ако подозирате, че сте се заразили с рубеола. Това е особено важно, ако сте бременна или предполагате, че може да сте бременна.В редки случаи е възможно заболяването да доведе до ушни инфекции и подуване на мозъка.Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако забележите някой от следните симптоми, след поставянето на диагнозата:

  • продължително главоболие
  • болки в ушите
  • схванат врат

Какво причинява рубеола?

Немската дребна шарка се причинява от вируса на рубеола, който е силно заразен. Предава се чрез близък контакт или по въздуха. При бременност чрез кръвообращението стига до плацентата и се предава на развиващото се бебе.

Хората, които са инфектирани, са най-заразни от седмицата преди появата на обрива до около две седмици след изчезването му. Те могат да разпространят вируса, преди дори да са разбрали, че са болни.

Кой е изложен на риск?

Повечето случаи на рубеола се наблюдават при хора, които живеят в страни, непредлагащи рутинна имунизация срещу този вирус.

Ваксината се прилага в две дози - първата се поставя на възраст между 12 и 15 месеца, а втората между 4 и 6 години.

Това означава, че кърмачетата и малките деца, които все още не са имунизирани, попадат в рисковата група.

За да се избегнат усложнения по време на бременност, много жени преди да забременеят, се подлагат на кръвен тест за потвърждаване наличието на имунитет срещу рубеола.

Важно е незабавно да се свържете с вашия лекар, ако никога не сте имунизирани и мислите, че сте били в контакт с човек, болен от рубеола.

Как рубеолата засяга бременните жени?

По време на бременност вирусът се предава на развиващо се бебе чрез кръвта. Това се нарича синдром на вродена рубеола и представлява сериозен проблем, който може да доведе до спонтанен аборт и мъртво родено бебе. Синдромът може да причини вродени дефекти и при бебета, които са доносени, включително:

  • забавен растеж
  • интелектуални увреждания
  • сърдечни аномалии
  • глухота
  • лошо функциониращи органи

Жените в детеродна възраст е препоръчително да изследват имунитета си срещу рубеола преди да забременеят. Ако е необходима ваксина, важно е тя да се постави поне 28 дни преди зачеването.

Как се диагностицира рубеола?

Симптомите, с които протича рубеола, са подобни на други вируси и единственият начин за диагностициране в случая е чрез кръвен тест. По този начин се проверява за наличие на антитела - това са протеини, които разпознават и унищожават вируси и бактерии. Резултатите от теста разкриват дали сте инфектирани с вируса или имате имунитет срещу него.

Как се лекува рубеола?

Повечето случаи на немска дребна шарка се лекуват у дома. Вашият лекар може да ви препоръчва почивка на легло и прием на парацетамол за облекчаване на дискомфорта от треската и болките.

Препоръчително е да останете вкъщи, за да се предотврати разпространението на вируса.

Бременните жени могат да бъдат лекувани с антитела, наречени хиперимунен глобулин, които се борят с вируса и съдействат за намаляване на симптомите. Но въпреки това има риск бебето да развие вроден синдром на рубеола. В случая на новороденото ще бъде назначено специално лечение.

Как мога да се защитя от рубеола?

За голяма част от хората ваксината е безопасен и ефективен начин за предотвратяване на рубеола. Обикновено се комбинира с ваксините срещу морбили, паротит и варицела.

Тъй като ваксината съдържа малки дози от вируса, може да се появи лека треска и обриви след имунизация.

Ако не знаете дали сте били ваксинирани в детството си, важно е да проверите това, особено в следните случаи:

  • ако сте жена в детеродна възраст и не сте бременна
  • работите в медицинско заведение, училище или детска градина
  • планирате да пътувате до държава, която не предлага имунизация срещу рубеола

Въпреки че ваксината срещу рубеола не води до сериозни странични ефекти, тя може да причини нежелани реакции при някои хора. Не трябва да се ваксинирате, ако имате слаба имунна система поради друго заболяване, ако сте бременна или планирате да забременеете скоро.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com